BRATISLAVA - Ceny mäsa a mäsových výrobkov porastú. Dôvodom zvyšovania cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov sú vyššie náklady na ich výrobu.
Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Nárast cien mäsa a mäsových výrobkov má prísť od polovice apríla na úrovni 10 až 12 %. Konštatoval to Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM).
Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčového mäsa bol na nemeckej burze prvotne zaznamenaný v 7. týždni. Po niekoľko mesačnej stagnácii ceny na úrovni 1,19 eura za kilogram sa prejavil výrazný nárast ceny v priebehu štyroch po sebe nasledujúcich týždňov na úroveň 1,50 eura za kilogram. Bol teda zaznamenaný nárast až o 26 %.
Výrobcovia zároveň zvyšovaním cien musia podľa SZSM reagovať aj na nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín. „Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien," uviedla výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má tiež vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, čo predstavuje nárast o 7,4 % v porovnaní s mesačnou minimálnou mzdou platnou pre rok 2020 či zvýšené náklady na logistiku.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies