BRATISLAVA - Zákazníci a zákazníčky si vďaka pečivu zvýšia hladinu dôležitého vitamínu, ktorý má nenahraditeľný efekt na zdravie celého organizmu. Jeho nedostatok pociťujeme najmä v tomto ročnom období.
Pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) začali v týchto dňoch ponúkať obchodným reťazcom na Slovensku špeciálny chlieb a pečivo obohatené o vitamín D. Informoval o tom SZPCC.
Podľa zväzu Slováci majú tohto vitamínu dlhodobo nedostatok, pritom je jedným z kľúčových prvkov pozitívne ovplyvňujúcich imunitný systém človeka. Jeho najväčší deficit je pritom v jesenných a zimných mesiacoch.
"Slovenskí pekári chcú Slovákom pomôcť pri zlepšovaní imunity, keďže naša zemepisná šírka neposkytuje dostatok slnečného svitu, ktorý je hlavným zdrojom vitamínu D. Rozhodli sme sa preto pomôcť tak, ako vieme a môžeme. Ponúkame slovenským spotrebiteľom pečivo so zvýšeným obsahom vitamínu D. Inšpirovali sme sa Škandináviou a Spojeným kráľovstvom, kde má takéto pečivo vynikajúce výsledky pri podpore zdravia obyvateľov," povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC. Jednotlivé pekárne podľa neho v týchto dňoch už oslovujú obchodné reťazce s ponukami na predaj týchto výrobkov.
Pekári podľa Lapšanského už ponúkali takýto produkt vláde, ale neúspešne. "Pekári nežiadali vládu o žiadnu finančnú pomoc na výrobu pečiva obohateného o vitamín D. Ponúkli sme riešenie, ktoré má úspechy vo Fínsku, Švédsku, či v Spojenom kráľovstve, kde realizovali viacero vedeckých štúdií o prínose potravín obohatených vitamínom D. Podľa nich takéto potraviny dokážu na zdravotnej starostlivosti štátom ušetriť desiatky až stovky miliónov eur, pomáhajú proti chrípke, prechladnutiu, či ďalším vírusovým respiračným ochoreniam. Zároveň si obyvatelia nemusia kupovať vitamín v lekárni. S postupujúcou jeseňou bude slnečného svitu ubúdať," uviedol Lapšanský.
Možno vás zaujme: Vedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!
Pekári preto podľa neho veria, že obchodné reťazce ponúknu tento druh pečiva spotrebiteľom čo najskôr a prispejú tak k plošnému zlepšeniu imunity Sloveniek a Slovákov. "Naši pekári sú na dodávky nových tovarov, samozrejme, pripravení," dodal Lapšanský.
Rastúce náklady
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Zväz začiatkom septembra informoval, že pekári sa musia pasovať s rastúcimi výrobnými nákladmi. Dôvodom sú rastúce ceny pšenice a jej nedostatok.
Prečítajte si tiež: Chlieb a pečivo budú ešte drahšie!
Ceny potravinárskej pšenice sú podľa zväzu aktuálne na rekordných úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji. "Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické," vyjadril sa Lapšanský. Cena obilia podľa neho tvorí 70 až 80 % nákladov na výrobu múky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies