ÚVO vyrúbil TSK rekordnú polmiliónovú pokutu za priamu objednávku

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:32 • 2 min
ÚVO vyrúbil TSK rekordnú polmiliónovú pokutu za priamu objednávku

ÚVO vyrúbil TSK rekordnú polmiliónovú pokutu za priamu objednávku

slovakia

left justify in out

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložil Trenčianskemu samosprávnemu kraju (TSK) rekordnú pokutu vo výške takmer pol milióna eur za priamu objednávku súvisiacu s výstavbou súčasného sídla TSK.
Zmluvu podpísal bývalý šéf TSK Štefan Štefanec v roku 2006 už po regionálnych voľbách a len pár dní pred nástupom súčasného predsedu TSK Pavla Sedláčka. Argumentoval časovou tiesňou a hrozbou poškodenia základovej dosky budovy, ktorá mala pôvodne slúžiť ako dom štátnej správy.
ÚVO už v roku 2006 potrestal TSK pokutou za priamu objednávku, kraj sa voči nej odvolal a v roku 2008 druhostupňový odvolací orgán pokutu zrušil. ÚVO však zároveň nariadil nové prešetrenie prípadu a po viac ako dvoch rokoch na základe expertíz a posudkov vydal nové rozhodnutie o pokute.
"Úrad pre verejné obstarávanie vydal 24. septembra rozhodnutie o uložení pokuty verejnému obstarávateľovi - Trenčianskemu samosprávnemu kraju za postup pri výbere zmluvného partnera pri uzavretí zmluvy na predmet obstarávania administratívna budova TSK bez zverejnenia vo výške viac ako 496.000 eur. Proti tomuto rozhodnutiu je možné podľa správneho poriadku podať na úrade rozklad do 15 dní od dňa jeho doručenia," povedal dnes hovorca ÚVO Branislav Zvara.
Podľa hovorkyne TSK Vlasty Henčelovej podá TSK voči rozhodnutiu ÚVO v stanovenej lehote rozklad. "Táto pokuta sa nám opäť vrátila. Už raz sme dostali takéto rozhodnutie, podali sme takisto rozklad. Druhostupňový orgán naše argumenty uznal a dúfame, že tak to bude aj v tomto prípade," dodala.
Podľa poslanca TSK Jána Kanabu by bola taká vysoká pokuta pre TSK tragédiou. Veľa financií z rezervy odčerpali podľa neho náklady spojené s odstraňovaním následkov povodní. "Dúfajme len, že v rámci odvolania nadriadený orgán buď pokutu zníži, alebo ju odpustí," dodal.
Ďalší poslanec TSK Ján Krátky si nemyslí, že by prípadná pokuta "zatriasla" so samosprávnym krajom. Zhoršil by sa však imidž TSK, finančný tok a negatívne by sa to dotklo financovania niektorých aktivít.
Predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) Vladimír Špánik poukázal na diery v legislatíve. "Pokuty by mal mať zosobnené ten, ktorý ich zavinil a nie aby sa platili z vreciek daňových poplatníkov," zdôraznil.
Novú administratívnu budovu TSK otvorili v minulom roku v lete a náklady na jej dostavbu dosiahli viac ako 14 miliónov eur. V jej útrobách pracuje okolo 220 úradníkov, ktorí boli predtým rozptýlení vo viacerých budovách v Trenčíne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies