V Múzeu kysuckej dediny ponúknu zabíjačkové špeciality
Špeciality zo zabíjačky môžu v nedeľu 16. októbra ochutnať návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke počas podujatia Kuchyňa starých materí – Maškrty zo zabíjačky.
Široká ponuka chutných dobrôt bude podľa Dariny Hnidkovej z Kysuckého múzea v Čadci pre záujemcov pripravená na tradičných dobových peciach priamo v objektoch múzea. „Voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami, a samozrejme nebude chýbať pravá zabíjačková kapustnica,“ uviedla Hnidková.
Pripomenula, že mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka, jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny. „Takými bola svadba, krstiny alebo hostia v dome. Prasa chovali v kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk. Pripravovali sa škvarky, jaternice (jelítka), klobásy, tlačenka, huspenina, voňavá kapustnica či ovarová polievka,“ dodala Hnidková.
Zdroj: TASR
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies