HELSINKI - Výsledky štúdie by mohli odstrániť množstvo environmentálnych problémov súvisiacich s masovou výrobou jedného z najobľúbenejších nápojov na svete.
Fínski vedci vyvinuli novú metódu produkcie "udržateľnej" kávy, ktorá by sa mala namiesto plantáží pestovať v laboratóriách. Táto káva nevyrastá z kávových bôbov, ale zo zhluku buniek kávovníka v bioreaktore, v ktorom prísne kontrolujú podmienky rastu vrátane teploty, svetla a hladiny kyslíka. Po upražení kávy ju môžeme pripraviť rovnakým spôsobom ako bežnú kávu. "Je to skutočne káva, pretože v tomto produkte nie je nič iné len kávový materiál," povedal pre AFP Heiko Rischer, ktorý vedie tím vedcov z fínskeho technického výskumného centra VTT.
Prečítajte si tiež: VIDEO: Jeff Bezos chce vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu. Ako bude vyzerať?
Výskumníci využili rovnaký spôsob takzvaného bunkového poľnohospodárstva, aký využívajú na produkciu mäsa v laboratórnych podmienkach, ktorá si nevyžaduje zabíjanie hospodárskych zvierat. Minulý rok jeho predaj po prvý raz povolili úrady v Singapure. "Samozrejme, že káva je problematickým výrobkom," povedal Rischer. Čiastočne je to podľa neho spôsobené tým, že zvyšujúce sa globálne teploty znižujú produktivitu existujúcich plantáží, čo núti pestovateľov kávy, aby odlesňovali čoraz väčšie plochy dažďových pralesov. Hľadanie alternatív je podľa Rischera potrebné aj vzhľadom na problémy spojené s diaľkovou prepravou a využívaním fosílnych palív.
Fínski vedci pripravujú kompletnejšiu analýzu toho, do akej miery by bol ich produkt udržateľný aj pri masovej výrobe. Domnievajú sa, že v porovnaní s konvenčnou kávou by si jej produkcia v laboratóriách vyžadovala menej zdrojov a pracovníkov. "Vieme už to, že množstvo spotrebovanej vody je omnoho nižšie, ako je potrebné pri pestovaní (kávy) na plantáži," uviedol Rischer.
Možno vás zaujme: Facebook údajne plánuje zmeniť svoj názov
Momentálne môžu túto "laboratórnu" kávu ochutnávať len členovia špeciálne trénovaného panela senzorických analytikov. Povolené majú ale túto kávu len "ochutnať a vypľuť, nemôžu je prehltnúť", uviedol vedec Heikki Aisala, podľa ktorého je bunková káva oproti tej bežnej menej horká. Je to, ako vysvetľuje, spôsobené o trochu nižším množstvom kofeínu.
Vedúci výskumu odhaduje, že potrvá minimálne 4 roky, kým káva fínskych vedcov získa oficiálne schválenie od miestnych úradov. Fínsko patrí podľa údajov analytickej skupiny Statista k jedným z najväčších konzumentov kávy na svete – tamojší obyvatelia spotrebujú za rok v priemere 10 kilogramov kávy na osobu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies