Najmladšia MasterChefka na svete má vlastnú kuchársku knihu v troch jazykoch! Vyhrajte ju s Netkami!

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 10:00 • 3 min
Najmladšia MasterChefka na svete má vlastnú kuchársku knihu v troch jazykoch! Vyhrajte ju s Netkami!

Kristína Nemčková vyhrala v 17-tich rokoch ako najmladšia na svete súťaž MasterChef Česko 2019. Časopis Forbes zaradil ambicióznu kuchárku v roku 2020 medzi mladé talenty 30pod30. Kristína sa riadi mottom „Plním si sny“ a tým najväčším je získanie michelinskej hviezdy. Už ako 18-ročná vydala prvú kuchársku knihu #UPGRADE, ktorá sa teraz dočkala slovenského aj anglického prekladu!

slovakia

left justify in out

Kristína Nemčková sa narodila v Prahe, ale obaja rodičia pochádzajú zo Slovenska. Vareniu a pečeniu sa venuje od detstva. Hra v kuchyni prerástla do životnej vášne a dnes i profesie.

 

img

 

„Pamätám si z detstva, ako som stávala na „štokrdlíku“ za kuchynskou linkou, pretože som nedočiahla ani na pracovnú dosku, a pomáhala som rodičom pri varení. Bola to forma detskej zábavy, ktorá ma vždy bavila a časom prerástla do vášne. Gény som zdedila po babičke z Piešťan, ktorá sa pre varenie narodila a pred dôchodkom vlastnila a viedla v Piešťanoch reštauráciu. Ale najviac ma v detstve rozhodne ovplyvnila moja sestra Paulína, ktorá je ťažko postihnutá. Mama nás obe varením “zabavila”, dovolila nám prisypávať jednotlivé suroviny, miešať cesto. Dodnes si sestru beriem k vareniu, je to náš spoločný čas a pre rodičov trochu oddych,“ prezradila Kristína.

 

 

img

 

Je najmladšou víťazkou súťaže MasterChef na svete. V 17-tich rokoch vyhrala titul MasterChef Česko 2019.

 

„Súťaž MasterChef vnímam ako štvormesačný intenzívny kurz varenia, kde sa stretnú ľudia s rovnakým koníčkom a nadšením pre varenie, a to považujem za výhru pre všetkých účastníkov. Všetci sme dostali skvelú príležitosť získať hodnotenia od troch uznávaných českých kuchárov. Moje víťazstvo bol bonus naviac a utvrdilo ma v rozhodnutí venovať sa vareniu profesionálne,“ hovorí s úsmevom.

 

img

 

Titul MasterChef dodal Kristíne sebadôveru a odvahu vydať unikátnu kuchársku knihu a zarobiť si na ďalší sen. Tým bolo štúdium kuchárskej školy Le Cordon Bleu a bývanie v Londýne, kde momentálne pôsobí.

 

img

 

„Rada o knihe rozprávam ako o rodinnom projekte. Na jej vzniku sa podieľala celá moja rodina, hlavne moja babka Pavlína z Piešťan. Babka pripravila klasické československé, rokmi overené recepty, ako napríklad tradičné bryndzové halušky, krémovú sviečkovú alebo tie najlepšie nadýchané buchty. Ja som ju pri varení pozorovala a následne pripravila vynovený – UPGRADE recept, v ktorom som použila novšie techniky spracovania surovín alebo netradičné kombinácie chutí. Moja mama všetky recepty z kuchárky nafotila, môj tatino dodnes každú jednu knihu balí a posiela priamo k zákazníkovi a môj dedko Ivan z Bratislavy sa postaral o jej slovenský preklad, pretože originálne vyšla kniha v českom jazyku,“ vysvetľuje šikovná kuchárka a pekárka.

 

img

 

Po absolvovaní školy sa Kristína zamestnala a aktuálne pracuje v reštaurácii Story v Londýne, ktorá sa pýši dvomi michelinskými hviezdami. Zastáva pozíciu Chef de Partie a touto prácou získava cennú prax, ktorú vkladá do tvorby vlastných receptov.

 

„Práca v michelinskej reštaurácii je náročná tak po fyzickej, ako aj psychickej stránke. Prvé mesiace to bolo naozajstné peklo a myslela som si, že to nevydržím. Dnes, po siedmich mesiacoch, som v práci sebaistejšia a teším sa, keď vystriedam ďalšie pozície, aby som nazbierala čo najviac skúseností, ktoré raz využijem vo svojej reštaurácii,“ plánuje Kristína.

 

img

 

Otvorene priznáva, že jej životným snom je získať michelinskú hviezdu. Jedlo je pre ňu forma vyjadrenia sa, premýšľa nad ním z pohľadu surovín, konzistencií a chuťových kombinácií.

 

„Často a rada sa vo varení odviažem a experimentujem, ale sú recepty, pri ktorých sa držím zavedeného postupu. Moja fantázia sa rozbehne v momente, keď vidím zaujímavú surovinu v obchode, alebo keď otvorím chladničku a chcem navariť z toho, čo v nej nájdem. Držím sa pravidla, že výsledné jedlo by malo mať správnu kombináciu textúr, malo by obsahovať chrumkavý a jemný element a v jedle by mali byť zastúpené chute ako kyslosť, slanosť a sladkosť. A tanier s výsledným pokrmom vnímam ako svoj podpis, a preto mi záleží i na servírovaní,“ uzatvára držiteľka Czech Social Award 2019, špeciálneho ocenenia za vplyv na sociálnych sieťach.

 

K téme: RECEPTY Varte ako MasterChefka! Veľká noc môže vyzerať aj moderne. Ukážeme vám, ako na to!

 

img

 

Ak máte radi tradičné česko-slovenské jedlá a občas v kuchyni experimentujete, tak práve pre vás je určená kuchárska kniha #UPGRADE. Má 264 strán a obsahuje 91 receptov – 40 klasických,  39 „upgrade“ verzií receptov a 12 základných receptov ako vývar, domáce maslo či tvaroh. Kniha je dostupná v troch jazykoch – v slovenčine, češtine a v angličtine v kníhkupectvách a na www.madebykristina.cz.

 

Môžete ju tiež vyhrať s Netkami na našom Facebooku alebo Instagrame

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Felicia Boronkajová



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies