Cviklová sezóna je v plnom prúde a bol by kulinársky hriech aby sme vám neposkytli pár skvelých receptov. Najlepšie chutí varená, pečená alebo parená. Cvikla je proste univerzálna, chutná zelenina, ktorá si zaslúži oveľa viac než uzavretie do zaváraninových fliaš.
Sladký cviklový chlebík
Suroviny:
180 g hladká múka, 120 g práškový cukor, 1 balíček kypriaci prášok, 1 KL škorica, 1/4 KL nové korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 1/2 KL soľ, 1 ks vajce (L), 4 PL olej, 4 PL pomarančová šťava, 4 PL jablkové pyré, 150 g postrúhaná cvikla, 1 PL rum, 1 hrsť zlaté hrozienka, 1 hrsť vlašské orechy , maslo na vymastenie formy, hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (srnčí chrbát) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a nastrúhame na strúhadle. Hrozienka vložíme do misky, prelejeme rumom a necháme ich marinovať. Orechy nasekáme na drobné kúsky a opražíme do zlatova na suchej panvici. Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny: múku, cukor, kypriaci prášok, koreniny a soľ. V menšej miske spolu vymiešame tekuté suroviny: vajce, olej, pomarančovú šťavu, jablkové pyré a strúhanú cviklu.
Cviklová polievka
Suroviny:
5 ks stredne veľká cvikla, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky bobkový list, 1 PL balzamikový ocot, 1 PL med, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cviklu ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na drobné kúsky. Do väčšej rajnice vložíme nakrájanú cviklu, vetvičku rozmarímu, bobkový list, ocot a med. Pridáme štipku soli a korenia. Všetko zalejeme studenou vodou (cca 1 liter). Polievku privedieme k varu, znížime teplotu a necháme nezakryté variť na miernom ohni asi 45 minút. Keď varíme cviklu a chceme sa presvedčiť či už je uvarená, napichneme jeden kúsok na hrot noža a počkáme či spadne naspäť do hrnca. Ak áno, cvikla je hotová. Keď je cvikla hotová, polievku odstavíme a vyberieme z nej vetvičku rozmarínu aj bobkový list. Obsah rozmixujeme ponorným mixérom, trochu ochutnáme a ak treba dosolíme, prípadne pridáme kvapku medu. Hustú polievku servírujeme s lyžicou kyslej smotany a plátkom bieleho toastu.
Nátierka z pečenej cvikly
Suroviny:
300 g cvikla, 2 PL olivový olej, 2 KL rasca cela, 1 konzerva cícer, 2 KL mletý koriander, 1 ks citrón, 1 PL plnotučná horčica, 2 strúčiky cesnak, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a každú buľvu prekrojíme na štvrtiny. Kúsky cvikle rozložíme na plech, pokvapkáme olejom (cca 1 PL) a zasypeme rascou. Pečieme zhruba 30 minút, vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Cícer si premyjeme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ho do kuchynského robota. Pridáme koriander, šťavu a kôru z jedného citróna, horčicu, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj upečenú cviklu a druhú lyžicu olivového oleja. Opäť rozmixujeme. Nátierka môže byť pomerne hustá. Môžeme ju bez obáv zriediť jednou či dvoma lyžicami vody. Nakoniec ochutnáme a prípadne ešte dosolíme. Natierame na horúce hrianky.
Cviklový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny:
2 ks cvikla, 1 hrsť vlašské orechy, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti soľ, podľa chuti cukor, podľa chuti ocot
Postup:
Cviklu očistíme a nastrúhame na pásiky. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, cukrom a troškou octu. Vlašské oriešky krátko opražíme na suchej panvici. Cviklu naservírujeme do misiek a posypeme vlašskými orieškami. Podávame samotné alebo ako prílohu napríklad ku hovädziemu mäsku.
Cviklové latte
Suroviny:
2 ks stredne veľká cvikla, 150 ml mandľové mlieko, 1 KL med
Postup:
Cviklu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Cviklovú šťavu získame buď odšťavením zeleniny alebo môžeme cviklu rozmixovať s trochou studenej vody a precediť cez sitko. Z dvoch buliev dostaneme asi 100 a 150 ml šťavy. Mandľové mlieko zahrejeme v rajnici a pomocou ručného napeňovača doň naženieme vzduch (napenenie možno vynechať). Pripravte si domáce madľové mlieko. Na dno vysokého pohára či šálky dáme lyžičku medu, ktorú zalejeme čerstvou cviklovou šťavou a nakoniec pomaly prilejeme horúce mlieko.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies