Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na množstvo spôsobov. Je len na vás čo si vyberiete, no sme si istí, že si výborne pochutíte.
Karfiol je dostupný po celý rok, nájdete v ňom napríklad indol-3-karbinol a sulforafán, ktoré sa dávajú do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení, cukrovky či nadváhy. Jedná sa o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú. V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia.
Karfiolová nátierka
Potrebné suroviny:
300 g karfiolu, 1 cibuľa, 100 ml bieleho jogurtu, 1 ČL horčice, soľ, mleté čierne korenie, 50 g hrášku, 2 vajcia uvarené natvrdo
Príprava receptu:
Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ho, a nadrobno nakrájame do misky. Jogurt vymiešame s horčicou, osolíme a okoreníme pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vmiešame do karfiolu. Nátierku dáme na 15 minút do chladničky. Hotovú nátierku natrieme na pečivo, posypeme hráškom a obložíme vajíčkami nakrájanými na kolieska.
Krémová polievka
Potrebné suroviny:
4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4 -5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať
Príprava receptu:
V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 3 -4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme. Podávame s cesnakovými krutónkami.
Karfiolový guláš
Potrebné suroviny:
500 g karfiol, 3 ks mrkva, 1 špagetová cuketa, 3 ks rajčiny, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1 PL solamyl, soľ, 1 ČL sójová omáčka, 1 dcl mlieko, 50 g syr, 1 vajce, hrsť petržlenová vňať
Príprava receptu:
Na oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na ružičky natrhaný karfiol, cuketu a mrkvu. Prilejeme 1 KL sójovej omáčky a 1 Kl soli. Potom 3 nakrájané rajčiny a dusíme pod pokrievkou 15 minút. Medzitým si v mlieku rozrobíme vajíčko a primiešame nastrúhaný syr. Vylejeme do panvice, premiešame a na záver pridáme petržlenovú vňať. Podávame teplé.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies