BRATISLAVA - Výnimočný krst výnimočnej publikácie! Europoslanec Peter Pollák predstavil kuchársku knihu Čaro rómskej kuchyne, v ktorej zhromaždil 52 receptov z celej Európy.
Prvý rómsky brunch na Slovensku si do reštaurácie Parlamentka prišli
užiť slovenský premiér Eduard Heger, podpredseda NR SR Peter Pčolinský,
minister financií Igor Matovič, speváčky Gitana, obľúbené a populárne Teri Čikoš a Brigita-Szelidová,
ale aj Braňo Deák, Oliver Andrásy a ďalšie osobnosti. Knihu pokrstili všetci hostia
zvolaním lačho chaben, čo je po rómsky dobrú chuť!
Autorom kuchárskej knihy Čaro rómskej kuchyne je Peter Pollák, ktorý bol
prvým poslancom Národnej rady rómskej národnosti a od roku 2019 pôsobí ako
poslanec Európskeho parlamentu. Teraz sa rozhodol zbúrať stereotypy o rómskej
kuchyni. Rómska kuchárska kniha totiž vychádza na Slovensku po dlhých 25 rokoch
a okrem receptov obsahuje rómsku mágiu a tajomstvá bylinárstva.
„Pri jedle stačia vôňa a chuť, ktoré často búrajú aj väčšie kultúrne bariéry, ako
sú tie medzi Rómami a nerómskym obyvateľstvom. Knihou by som chcel búrať
rozdeľujúce stereotypy a predsudky v spoločnosti. Nerómom predstaviť
pestrosť našej kuchyne a Rómom zvýšiť hrdosť na svoju kultúru. Dúfam, že
kniha bude impulzom pre ďalších šikovných rómskych kuchárov a kuchárok
aby ma nasledovali. Rómska kultúra nemá len čarovnú hudbu, kroje, tanec ale
aj kuchyňu,“ prezradil Peter Pollák.
Kuchársku knihu Čaro rómskej kuchyne pokrstili všetci hostia. Knihu zdvihli
nad hlavu a zvolali lačho chaben, čiže po rómsky dobrú chuť.
„Gratulujem Petrovi Pollákovi, že sa dal na takéto dielo. Pod rómskou
kuchyňou si predstavujem množstvo špecialít. Mal som tú česť, že som jednu
špecialitu aj ochutnal, pripravil mi ju sám Peter. Pre mňa je však rómska
kuchyňa spojenie tradície a kultúry, ktorú treba zachovať. A je to spôsob, ako
sa k sebe navzájom priblížiť,“ konštatoval premiér Eduard Heger.
Keď odložíme predsudky, aká je v skutočnosti rómska kuchyňa?
Rómske recepty sú inšpiratívne, rozmanité, vytvorené generáciami talentovaných rómskych
kuchárok a kuchárov. Peter Pollák venoval knihu bratom Rudovi, Jožovi a Štefanovi,
rodičom Rudolfovi a Márii, babkám Žofii, Anne a dedkom Ondrejovi a Jozefovi.
„Rómsku kuchyňu ľudia dobre nepoznajú, je pre nich neznáma až tajomná.
Preto som vybral vzorku 52 receptov – na každý týždeň roka jeden. Čerpal som
z vyše 20 rómskych kuchárskych kníh, z internetu, pridal som aj vlastné
a recepty od mojich priateľov. Väčšina je zo Slovenska a Česka, ale aj z ďalších
krajín: z Rumunska, Bulharska, Poľska, Maďarska, Veľkej Británie, Francúzska,
Španielska, Talianska, Chorvátska a Indie. Niektoré sú špecifické pre daný
región, iné sa opakujú takmer po celej Európe. Jedlá spojené s prírodou,
jednoduché, ale aj pestré, zabudnuté aj súčasné, klasické aj veľmi originálne.
Bol by som veľmi rád, keby táto kniha pomohla zmeniť stereotypný pohľad na
rómske stravovanie,“ dodáva Peter Pollák.
Priamo na krste v reštaurácii Parlamentka ochutnali pozvaní hostia niekoľko druhov
rómskych jedál a nápojov pripravených podľa originálnych receptov z kuchárskej
knihy. Nechýbali držkové fašírky, holúbky - plnený kapustný list, rómska pizza či
kysnutý koláč so sladkou kapustou. Pila sa káva z koreňa púpavy a rómsky mliečny
likér. Ak si aj vy chcete pochutiť na rómskych špecialitách, pripravte si ich podľa
skvelých receptov z kuchárskej knihy Čaro rómskej kuchyne.
Ako po krste knižky prezradila exkluzívne pre Netky.sk populárna speváčka Teri Čikoš
lámajúca hitparády v éteri slovenskej hudby- pesničky Letná, Pozri, Dievča či Medzi nami-
jedlami, ktoré po prvý raz spolu s mamou, Brigitou Szelidovou v Parlamentke ochutnali sa budú radi inšpirovať aj doma, pretože im veľmi chutili.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies