Perníky vyvolávajú asi u každého z nás pocit prichádzajúcich vianočných sviatkov a príjemnej vianočnej atmosféry, sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola v slovenských domácnostiach. Vyskúšajte recept na plnené perníčky, ktoré vám vydržia čerstvé niekoľko týždňov.
Plnené perníčky
Ingrediencie
Cesto
650 g hladkej múky
250 g práškového cukru
100 g medu
50 g masla
4 vajcia
3 ČL kakaového prášku
2 PL marmelády
2 ČL sódy bikarbóny
2 ČL perníkového korenia
vanilka
Náplň
marmeláda podľa vlastného výberu
čokoláda na zdobenie
Postup
Cesto na perníky pripravíme 24 hodín pred pečením. Všetky ingrediencie vložíme do nádoby šľahača a vymiešame na cesto, ktoré nesmie byť veľmi husté a tuhé. Odložíme ho do chladnej miestnosti, nie do chladničky. Cesto vyberieme z nádoby a dáme na stôl, prípadne podložku, ktorú si pred prípravou cesta pomúčime. Rozvaľkáme ho na asi 0,5 cm hrúbku. Vykrajujeme rôzne tvary a veľkosti perníkov a ukladáme ich na plech s mastným papierom s medzerami aspoň 2 cm, pretože pri pečení zväčšia svoj objem. Pečeieme pri teplote 220°C asi 5 minút. Počas pečenia sledujeme, aby boli perníky upečené len jemne. Po upečení ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Na polovicu perníkov natrieme vrstvu marmelády a druhú polovicu perníkov jemne priložíme na marmeládu. Dáme pozor, aby marmeláda nevytekala po okrajoch. Naplnené perníky necháme stuhnúť v chladničke.
Na obtiahnutie perníkov zohrejeme čokoládu. Perníky namáčame postupne v čokoláde tak, aby boli obtiahnuté po celom povrchu. Perníky môžeme posypať dekoračnými cukríkmi, marcipánovými ozdobami alebo podrvenými orieškami.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies