BRATISLAVA - Na Slovensku aktuálne podniká 21.805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, ktorým by od januára mohlo v podnikaní pomôcť zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na desať percent. Od roku 2020 je počet spoločností v gastrosektore najvyšší, keď za toto obdobie vzrástol o približne 900 subjektov, vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.
Nižšia DPH je ale určená pre firmy s obsluhou a konzumáciou priamo v priestoroch podniku. Z celkového počtu firiem je 10.127 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným a 11.678 živnostníkov. "Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov núti podniky na jednej strane zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky," upozornila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. V gastrosektore zaniklo za posledné tri roky 2885 subjektov, z čoho 2353 bolo živnostníkov. Štěpánová priblížila, že najviac subjektov, a to viac ako tretina zo všetkých, zaniklo v minulom roku. "Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie," uviedla Štěpánová. Zároveň však podotkla, že len v tomto roku na Slovensku vzniklo v reštauračnom biznise 710 nových živnostníkov a 508 firiem. V oboch prípadoch ale ide o najnižšie číslo od roku 2020. Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej miery pomôcť práve nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od januára 2023. Platiť bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje, no zároveň poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu. Znížená DPH v tomto prípade teda platí na poskytnutie služby. Ak teda gastropodnik podáva jedlo či nápoje, no neposkytuje ostatné spomenuté služby, znížená daň preň neplatí.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies