BRATISLAVA - Počas vianočných sviatkov je ideálne vynechať alkohol. Treba si dávať pozor aj na množstvo vypitého alkoholu. Po jeho nadmernej konzumácii je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.
"Najvhodnejšie sú ovocné šťavy a minerálky s prídavkom citrónovej šťavy, bylinkové čaje, nápoje s obsahom probiotických kultúr a podobne a primeraný telesný pohyb, ktorý zrýchli vylúčenie alkoholu z tela," ozrejmil. Káva podľa Minárika neurýchli odbúravanie alkoholu v organizme. "Alkohol sa totiž v organizme vstrebe, naviaže na štruktúry v mozgu a jeho tlmiaci účinok nemôžeme potlačiť povzbudzujúcim účinkom kávy," vysvetlil. Pečeň na metabolické odbúranie alkoholu podľa neho potrebuje svoj čas. Varuje tiež pred miešaním rôznych druhov alkoholických nápojov a pitím alkoholu nalačno. "Ak si sviatky bez pohárika neviete predstaviť, voľte čo najsuchšie druhy s čo možno najnižším obsahom zvyškového cukru," priblížil s tým, že vyhýbať sa treba najmä čokoládovým či vaječným likérom. Alkoholické nápoje podľa Minárika nepatria do pitného režimu. "Okrem obsahu toxickej a návykovej látky (alkoholu) majú aj močopudný účinok, takže môžu spôsobiť dehydratáciu organizmu," podotkol. Upozornil, že alkohol nerozpustí skonzumovaný tuk. "Podľa lekárskej vedy je omyl myslieť si, že ak skonzumujete väčšie množstvo mastných a vyprážaných potravín, tak vám pomôže zapiť ich alkoholom, ktorý vraj skonzumovaný tuk 'rozpustí', a tak uľahčí trávenie," dodal.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies