Rizoto nie je dusená ryža. Pravé rizoto by malo mať krémovú konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. V skutočnosti nie je nič jednoduchšie. Pri výbere správnych a kvalitných ingrediencií, a dodržaní zopár pravidiel budete mať na stole do 20 minút dokonalú taliansku večeru a k nej otvorené dobré vínko.
Citrónovo-rozmarínové rizoto
Suroviny
450 g ryža na rizoto
3 ks červená cibuľa
500 ml biele víno
1 zväzok rozmarínu
3 PL olivový olej
60 g strúhaný parmezán
1 PL hnedý cukor
strúhaná kôra a šťava z citróna
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Ryžu na sitku premyjeme tečúcou vodou, až vyplavíme všetok škrob. Vývar prevaríme s rozmarínom, pričom niekoľko ihličiek odložíme bokom na ozdobu. Necháme 10 minút odstáť, potom vývar precedíme. Vo väčšom hrnci na oleji opečieme cibuľu a ryžu dosklovita. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, vývar a víno. Zakryjeme a privedieme do varu. Plameň stiahneme na minimum a rizoto prikryté varíme 20 minút. Občas premiešame a dbáme na to, aby ryža ku koncu varenia neprihorela. Podla potreby pridáme ďalšiu tekutinu. Do hotového rizota primiešame strúhaný parmezán a ozdobíme ihličkami rozmarínu.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies