BRATISLAVA - Pred dvoma rokmi, keď sa aj na Slovensku zaviedol povinný zber kuchynského odpadu, sa ľudia báli, že im bude v domácnostiach smrdieť, hniť a budú mať byt plný mušiek. Mnohí majú takýto problém dodnes a preto buď obmedzili triedenie odpadu z kuchyne alebo ho prestali úplne triediť. Problémom však nie je odpad, lebo veď aj doteraz ho ľudia vytvárali, ale dôležité je, v akej nádobe tieto zvyšky skončia.
Viaceré samosprávy sa k výberu nádoby postavili skôr formálne a do domácností dodali jej nevhodný typ, napríklad obyčajné vedierko s vrchnákom. A tam sa celý príbeh začal a aj končí. Prečo je dôležité zvoliť na zber bioodpadu prevetrávaný košík a používať doň kompostovateľné vrecká? V teste sme sa pozreli na to, čo obe alternatívy so sebou prinášajú.
Sedemdňový test začína
Tam, kde v Európe dobre funguje, dostali domácnosti prevetrávané košíky s kompostovateľnými vreckami a samosprávy zaviedli systém door-to-door, teda od dverí k dverám. „Počas testu ukážeme, prečo sa tak rozhodli a aké sú výhody košíka. Ten sme počas siedmych dní umiestnili mimo priameho slnka a navyše sme test realizovali ešte počas letných mesiacov, kedy sa teplota pohybovala v rozmedzí 26 až 33 stupňov,“ hovorí o podmienkach testu Martina Gaislová z portálu menejodpadu.sk
V oboch prípadoch obsahovala testovacia vzorka šupky z ovocia či zeleniny, kávovú usadeninu, varené jedlo, alebo pečivo. V rámci testu sa sledovalo, ako sa menia vlastnosti bioodpadu v nádobách z hľadiska jeho konzistencie, hmotnosti a zápachu. Nádoby sa počas testovacích dní otvárali len pre účely váženia a zaznamenávania aktuálneho stavu. Počiatočná váha bioodpadu v oboch nádobách bola 0,66 kilogramu a bioodpad sa počas týchto dní nedopĺňal ani nepremiešaval.
Bioodpad v košíku už na konci prvého dňa začal javiť známky presušovania, zmenšil sa a znížil hmotnosť. Naopak, v uzavretej nádobe nebola počas prvých 24 hodín zaznamenaná žiadna výrazná zmena. Rozdiel bol iba cítiť, keďže v nádobe bol vzduch teplejší a vlhkejší, na vrchnáku sa dokonca objavili prvé kvapky vody. Bioodpadu v košíku s kompostovateľným vreckom vážil 0,63 kilogramu, v uzavretom vedierku 0,65 kilogramu.
Deň tretí
Bioodpad v košíku sa oproti predchádzajúcemu dňu takmer vôbec nezmenil. V nádobe sa naopak pleseň nielenže rozšírila, ale aj zväčšila. V Taliansku, kde využívajú systém zberu od dverí k dverám, sa v tento deň košíky zbierajú a vrecká sa vyhadzujú. Na Slovensku by sme mali na tretí deň bioodpad vyniesť do hnedých nádob v stojiskách. Zabráni sa tomu, aby sa vrecko pri manipulácii prederavilo. Bioodpad tak nevytečie a nebude zapáchať. Uzatvárateľná nádoba by sa taktiež mala vyprázdniť, avšak na rozdiel od košíka ju treba poriadne vyčistiť. Na konci tretieho dňa mal bioodpad v košíku hmotnosť 0,5 kilogramu, v nádobe 0,63 kilogramu.
Deň piaty
Vo vedierku nastal výrazný nárast plesní. Nielenže sa nachádzali na nových miestach, zväčšila sa aj veľkosť tých, ktoré tam boli predtým. Okrem toho sa v nádobe niekoľkonásobne zvýšila vlhkosť. Vedierko bolo veľmi zarosené, zápach bol však mierny. V prípade košíka došlo k pozitívnejším zmenám – bioodpad bol opäť suchší, no nachádzalo sa v ňom mnoho mušiek. Odpad však nezapáchal a jeho hmotnosť opäť klesla, tentokrát na 0,47 kilogramu. V nádobe bolo odpadu stále rovnako a to 0,63 kilogramu.
Posledný siedmy deň
Kontrola na záver testu ukázala výrazné zmeny v oboch testovacích nádobách. Kompostovateľné vrecko sa začalo po týždni rozpadať. Preto je vhodné vyhadzovať bioodpad každý tretí deň. V spodnej časti vedierka sa zas nachádzal výluh a v jeho okolí košíka sa šíril nepríjemný zápach, pričom vo vnútri bolo aj veľa plesní a po vnútorných stranách kondenzovaná voda.
Aký bol výsledok testu?
Kompostovateľné vrecká spolu s košíkom redukujú hmotnosť bioodpadu. Počas siedmych dní klesla jeho hmotnosť o tretinu. V uzatvárateľnej nádobe klesol objem odpadu iba nepatrne, o 0,04 kilogramu. „Ak teda doma používate uzatvárateľné nádoby, vyzbieraný bioodpad pred zberom neznižuje svoju hmotnosť a výrazne zapácha. Do zbernej nádoby na stojisku alebo na ulici tak vyhadzujete zbytočne ťažký odpad. Za jeho zhodnotenie zaplatíte zo svojho rozpočtu viac nielen vy, ale aj vaša samospráva. A pritom stačí, aby ste využívali osvedčenú infraštruktúru v podobe prevetrávaných košíkov s kompostovateľnými vreckami,“ hodnotí Martina Gaislová.
Samosprávy, ktoré zaviedli správne nastavený systém zberu, vyvážajú kuchynský odpad dva až trikrát do týždňa. Stojiská sú vďaka tomu nielen bez zápachu, ale nevytvárajú sa ani výluhy a nádoby sú tak stále čisté. Výhody používania košíka spočívajú aj v jeho údržbe. V uzavretej nádobe ostávajú často po vysypaní prilepené zvyšky jedla, ktoré treba dodatočne vybrať a celé vedierko poriadne vyčistiť. Košík je vďaka kompostovateľnému vrecku stále čistý.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies