NITRA - V dôsledku klimatickej zmeny sa na naše územie čoraz viac šíria nepôvodné druhy rastlín, neofyty. Mnohé z nich sú nebezpečné, často ide o nepríjemné buriny, ktoré sa môžu stať inváznymi a negatívne vplývať na diverzitu a pôvodné biotopy, upozorňuje botanik Pavol Eliáš z Ústavu rastlinných a environmentálnych vied Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.
Veľkým zdrojom neofytov je dovozové osivo. Ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) sa na Slovensku prvýkrát našla v roku 1949 v prístave v Komárne, v osive zo Severnej Ameriky. Za vyše 70 rokov sa rozšírila až na hranice s Poľskom. Podobný prípad šírenia nepôvodných druhov je iva voškovníkolistá (Iva xanthiifolia). Šíria sa aj nepôvodné vodné rastliny, kam patrí plaváčik nafúknutý (Eichhornia crassipes), tzv. vodný hyacint. Pláva na hladine rybníkov, a tým, že pokrýva vodnú hladinu, by mohol ohrozovať chov rýb, tvrdí Eliáš. Nebezpečným trvácnym druhom, ktorý botanici skúmajú, je aj cirok halepský (Sorghum halepense), viazaný na okraje ciest.
"Venujeme sa aj sledovaniu šírenia jednoročných druhov tráv ako je proso siate (Panicum miliaceum), ktorého dva poddruhy sú pomerne významnými burinami v kukurici a repe cukrovej. Proso vláskovité (P. capillare) je druh, ktorý bol v Bratislave zaznamenaný už v 18. storočí, pestoval sa ako okrasná rastlina. V súčasnosti sa veľmi šíri, mnoho lokalít sa našlo na Záhorí," zhodnotil botanik.
V roku 2012 vyšla komplexná štúdia o nepôvodných druhoch na Slovensku. Obsahovala 916 taxónov nepôvodných, inváznych a expanzívnych cievnatých rastlín Slovenska. "Odvtedy bolo zaznamenaných 80 nových druhov v prírode našej krajiny, mnohé z nich môžu byť pre poľnohospodárov nebezpečné," upozorňuje odborník z SPU. Očakáva, že v blízkej budúcnosti sa k nám dostane aj ostrokvet ježatý (Cenchrus echinatus), druh trávy pôvodom z Ameriky. V súčasnosti už jeho výskyt avizujú botanici z Maďarska, kde sa objavuje v pieskových dunách.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies