Obyčajný cesnak pozná snáď každý. Na jar však viac slávy žne jeho "divoký" braček. Ako pesto, bylinkové maslo alebo sparený. Medvedí cesnak sa v slovenských kuchyniach teší stále väčšej obľube. Je fantastický do nátierok z tvarohu či polievok.
Suroviny:
medvedí cesnak
1 liter zeleninového vývaru
5 zemiakov
1 šalotka
1 PL masla
200 ml suchého bieleho vína
200 ml smotany na šľahanie
1/4 KL mletého muškátového orieška
50 g parmezánu
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Šalotku nadrobno nakrájame a opražíme ju v hrnci na rozpálenom masle. Pridáme k nej olúpané zemiaky nakrájané na kocky, ktoré krátko orestujeme. Prilejeme víno a necháme ho chvíľu povariť, aby sa zbavilo alkoholu. Potom prilejeme vývar a na miernom ohni varíme, dokým zemiaky nezmäknú. Medzitým si umyjeme medvedí cesnak a nahrubo ho nakrájame. Pridáme h odo polievky, krátko cca 2 minúty povaríme a polievku rozmixujeme na hladký krém. Pridáme smotanu, ohrejeme ju, dochutíme soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Polievku servírujeme v miskách posypanú parmezánom. Taktiež môžeme použiť opečenú bagetu alebo dokonca údeného lososa.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies