BRATISLAVA - Pekári varujú pred nelegálnymi predajcami veľkonočných zákuskov. Na Slovensku sa takýchto predajcov rozmáha čoraz viac.
,,Na Slovensku sa v súčasnosti čoraz viac rozmáha čierny predaj zákuskov, koláčov a toriet, ktoré sa vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach." Uviedol to predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
Veľká noc je obdobím tradičných zákuskov a koláčov, ktoré na stoloch slovenských gazdiniek nemôžu chýbať. Spotrebitelia by však mali zvýšiť pozornosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov. Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky.
Podľa zákona musí byť na Slovensku výrobca a predajca zákuskov, koláčov či toriet registrovaný ako potravinárska prevádzka, čím podlieha prísnym hygienickým pravidlám a kontrolujú ho štátne orgány. Vstupné suroviny aj výrobky musia byť kontrolované a výhradne z legálnych zdrojov. Produkty taktiež treba pravidelne kontrolovať na mikrobiologickú bezpečnosť v akreditovaných laboratóriách, upozorňuje Milan Lapšanský.
Na nelegálne prevádzky však podľa Lapšanského zatiaľ neexistuje nijaká regulácia. Nimi používané suroviny, často s cieľom rýchleho zisku, nespĺňajú ani minimálne štandardy či zdravotné kritériá. Používajú suroviny ako napríklad farbivá či prídavné látky z Ázie neschválené pre trh EÚ a nespĺňajúce európske kvalitatívne štandardy.
Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto podľa Lapšanského vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely cez E. coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies