Obdobie Veľkej noci je tradične spojené s chutným jedlom. V mnohých rodinách sa každoročne na sviatočnom stole ocitne "veľkonočná hrudka", ktorá sa podáva spolu so syrom, šunkou, klobásami, vajíčkami či zeleninou. Prinášame vám jednoduchý návod, ako si ju pripraviť u vás doma.
Suroviny:
1 l mlieka
10 ks vajec
štipka soli
hrsť cukru
biele mleté korenie
petržlenová vňať
olej
Postup:
Do hrnca dáme vajcia, ktoré poriadne rozmiešame s mliekom. Všetko spolu dáme variť a následne pridáme soľ, cukor a vňať. Zmes varíme za stáleho miešania do chvíle, kým sa hmota nezačne zrážať. Zmes sa varí približne 20 až 30 minút. Keď sa zmes zrazí, už ju nevaríme príliš dlho, aby nebola tvrdá. Zrazenú zmes scedíme cez gázu alebo iné tenké plátno, či plienku, ktorú si položíme na cedník. Hrudku necháme odkvapkať, najlepšie niekde zavesenú do ďalšieho dňa, alebo kým všetka prebytočná tekutina neodtečie.
Niektorí ľudia zvyknú hrudku aj zapekať, v takom prípade ju potrieme olejom a na chvíľu zapečieme v rúre, kým nechytí zlatistú farbu.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies