Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch predstaví Úsvit železného veku

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 20:00 • 2 min
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch predstaví Úsvit železného veku

NOVÉ ZÁMKY - DV priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch bude sprístupnená od 5. mája do 13. augusta archeologická výstava Úsvit železného veku. Predstavuje dejinný vývoj na území južného Slovenska v období, keď éru bronzu pozvoľne striedalo železo.

slovakia

left justify in out

Dejinný vývoj na území južného Slovenska v období, keď éru bronzu pozvoľne striedalo železo, predstavuje archeologická výstava Úsvit železného veku. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch bude sprístupnená od 5. mája do 13. augusta. Partnermi výstavy sú Podunajské múzeum v Komárne a Tekovské múzeum v Leviciach, informoval o tom autor výstavy Jakub Godiš z novozámockého múzea.

 

img

pozvánka k výstave

 

Výstava je zameraná na prezentáciu a interpretáciu archeologických nálezov, ktoré odrážajú dynamiku a kontrasty kultúrneho vývoja vo východnej časti Podunajskej nížiny od neskorej doby bronzovej až po staršiu dobu železnú. Na jej začiatku stoja esteticky pôsobivé pamiatky kultúr stredodunajských popolnicových polí, nasledované vzácnymi artefaktmi nomádov pôvodom z čiernomorských stepí, ako i menej výraznými hmotnými svedectvami z východohalštatskej kultúry, ktorú v závere poznačil príchod jazdcov z východu - kultúry Vekerzug.

 

img

kamenné artefakty z kultúry Vekerzug nájdené pri obci Chotín

 

Návštevníci budú mať možnosť vidieť aj originály unikátnych keramických i kovových artefaktov, ktoré sú reprezentatívnymi výrobkami svojej doby a vo svete archeológie patria už medzi ikonické nálezy, skonštatoval Godiš. Znalosti o výrobe a spracovaní železa boli od svojich počiatkov prísne stráženým tajomstvom, ktorým sa preslávila Chetitská ríša v Malej Ázii v polovici druhého tisícročia pred naším letopočtom. Do strednej Európy sa know-how o tzv. čiernej metalurgii rozšírilo až oveľa neskôr, avšak najstaršie predmety vykované zo železa sa na Slovensku zriedkavo vyskytujú už v prostredí kultúr popolnicových polí doby bronzovej okolo 11. storočia pred naším letopočtom. Využitie tohto kovu sa naplno presadilo v nasledujúcej dobe halštatskej, pomenovanej podľa svetoznámeho náleziska Hallstatt v Rakúsku. Halštatská kultúra siahala od východného Francúzska až po západné Slovensko. Obyvateľstvo žijúce medzi dolným tokom Nitry a Hrona sa v tom čase ocitlo na okraji vyspelého halštatského sveta. Dôsledkom toho je špecifický charakter hmotných pamiatok z tejto oblasti, v ktorom sa stretávajú lokálne dlhodobo zakorenené tradície s vonkajšími kultúrnymi impulzmi, a to nielen zo západu, ale i z východnej časti Karpatskej kotliny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies