Jún v kuchyni už tradične patrí špargli, jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti, obsahuje plno vzácnych živín a vitamínov ako je vitamín B, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky. Špargľa má tiež pozitívny účinok na funkciu ľadvín, podporuje plodnosť a pôsobí ako afrodiziakum. Špargľa má veľa využití v kuchyni, my vám ponúkame recept na lahodné špargľové rizoto.
Suroviny
460 g zelenej špargle
250 g ryže arborio
3 šalotky
20 g masla
150 ml bieleho suchého vína
1 citrón
olivový olej
parmezán
celé čierne korenie
soľ
Postup
Umytú špargľu prerežeme na tri časti - dolné tretiny s hrubšou kôrou, jemnejšie vrchné hlavičky a stredové časti. Dolné tretiny pozdĺžne prekrojíme na polovice a vložíme do vriacej vody. Pridáme štipku soli, celé čierne korenie a varíme približne 12 minút. Potom vývar precedíme a na miernom ohni necháme zohrievať.
V hrnci na lyžici oleja zľahka orestujeme hlavičky špargle približne 2 minúty, potom ich vyberieme a odložíme. Do hrnca dáme olej, maslo a necháme roztopiť. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a za stáleho miešania opekáme približne 4 minúty.
Základ ochutíme citrónovou kôrou a prisypeme ryžu. V miešaní pokračujeme ešte 2 minúty, kým sa ryža ohreje a čiastočne opečie. Podlejeme vínom a miešame, kým sa alkohol odparí a ryža absorbuje všetku tekutinu.
Stredové časti špargle pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. Postupne prilievame horúci špargľový vývar, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Opakujeme ďalších približne 20 minút na miernom ohni za neustáleho miešania.
Odstavíme z plameňa, prilejeme šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou a pridáme maslo. Premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť. Na záver špargľové rizoto dozdobíme opečenou špargľou a posypeme parmezánom.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies