Bravčové mäso patrí do slovenskej kuchyne a nielen skúsená gazdinka z neho dokáže pripraviť skutočnú delikatesu. Vyskúšajte si s nami recept na pikantné medailóniky z bravčovej panenky, ktorý zvládne naozaj každý.
Suroviny
500 g bravčovej panenky
Marináda
2 strúčiky cesnaku
1 čili paprička
1 KL kryštálového cukru
1 PL citrónovej šťavy
3 PL olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ
Sladká paradajková omáčka
200 ml vody
3 PL paradajkového pretlaku
1 KL kryštálového cukru
1 PL citrónovej šťavy
mleté čierne korenie
soľ
Postup
Najskôr si pripravíme marinádu na mäso, do väčšej misky prelisujeme cesnak, pridáme nadrobno nasekanú čili papričku, cukor, citrónovú šťavu a olivový olej. Pridáme soľ a štipku čierneho korenia a všetko spolu premiešame.
Panenku si nakrájame na asi 3 cm hrubé koliesko, ktoré vložíme do marinády a dobre ich pritlačíme, aby ich tekutina obalila celé. Necháme marinovať približne 30 minút, medzitým si rozohrejeme rúru na 220 °C. Marinované medailóniky sprudka orestujeme z oboch strán na suchej grilovacej panvici, kým sa nezatiahnu a nezhnednú. Následne ich poukladáme do malého pekáčika a vložíme do vyhriatej rúry na približne 6 až 8 minút. Mäsko vytiahneme a necháme odpočívať, kým si pripravíme omáčku.
Na omáčku si do menšieho hrnca zlejeme výpek z mäsa, ktorý zalejeme vodou. Na miernom plameni necháme zredukovať približne na polovice a zahustíme omáčku pretlakom. Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, prípadne soľou a čiernym korením. Podávame s dusenou ryžou alebo pečenými zemiakmi.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies