Rebarbora pochádza z Tibetu a stáva sa čoraz obľúbenejšou ingredienciou v slovenských kuchyniach. Rebarbora je výborné ovocie, ktoré sa dá pripraviť na sladko, ale i na slano.
Tvarohová torta s rebarborou
Suroviny
Cesto:
250 g hladkej múky
80 g práškového cukru
150 g masla
1 vajce
štipka soli
Plnka:
800 g rebarbory
4 vajcia
500 g tvarohu
75 g práškového cukru
2 PL vanilkového cukru
4 PL hladkej múky
2 PL masla
kôra z 1 pomaranča
práškový cukor na posypanie
štipka soli
Postup
Múku si zmiešame so soľou a s cukrom a nasypeme na pracovnú dosku. V strede spravíme jamku, do ktorej dáme vajcia a kúsky masla. Nožom suroviny posekáme a spracujeme na mrveničku, ktorú potom rukami vymiesime na hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Umytú rebarboru očistíme a nakrájame na rovnakú dĺžku, asi 25 cm. Žĺtky si vymiešame s tvarohom, práškovým a vanilkovým cukrom a pomarančovou kôrou. Bielky vyšľaháme so soľou dotuha. Múku preosejeme na tvaroh a preložíme. Pomaly premiešame. Rúru predhrejeme na 180°C a pekáč vymastíme.
Cesto roztlačíme do formy tak, aby sme mali vyvýšené okraje. Potrieme tvarohovou plnkou a poukladáme rebarboru. Navrch poukladáme vločky masla a poprášime cukrom. Pečieme asi 45 minút dozlatista. Po vychladnutí poprášime cukrom a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies