Juhokórejčania budú o rok alebo dva mladší, ich tradičný spôsob počítania veku sa ruší

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 12:00 • 2 min
Juhokórejčania budú o rok alebo dva mladší, ich tradičný spôsob počítania veku sa ruší

SOUL - Juhokórejčania v stredu "omladli" o jeden, niektorí až o dva roky, dôvodom je nahradenie ich tradičnej metódy počítania veku tou medzinárodnou. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa tradičnej metódy, ktorá sa v Južnej Kórei používa, sa ľudia rodia už ako jednoroční a každý 1. január sa im pridáva jeden rok života.

 

V krajine sa od začiatku 60. rokov 20. storočia používa medzinárodná norma výpočtu veku od nuly pri narodení, tak ako ju poznáme napríklad u nás, dôvodom bolo predchádzanie problémom pri lekárskych či právnych dokumentoch. Avšak mnohí Juhokórejčania naďalej používali tradičnú metódu v ich bežnom živote. 

 

V decembri Južná Kórea schválila zákony na zrušenie tradičnej metódy a úplné prijatie medzinárodného štandardu. "Očakávame, že právne spory, sťažnosti a zmätok spôsobený tým, ako vypočítať vek, sa výrazne znížia," povedal minister pre vládnu legislatívu Lee Wan-kyu na pondelkovom brífingu. 

 

img

 

Podľa prieskumu zo septembra 2022, až 86% Juhokórejčanov uviedlo, že po vstúpení nových zákonov do platnosti, budú používať medzinárodný vek aj vo svojom každodennom živote. 

 

"Budúci rok som mal mať 30 rokov (podľa tradičného kórejského vekového systému), ale teraz mám rok naviac a páči sa mi to," povedal Choi Hyun-ji, administratívny pracovník v Soule.

 

V Južnej Kórei existuje ešte iný vekový systém, ktorý sa používa pri odvodoch, nástupe do školy a výpočte zákonného veku pre pitie alkoholu a fajčenie, vek osoby sa vtedy počíta od nuly pri narodení a k 1. januáru sa pripočítava jeden rok. Predstavitelia uviedli, že táto metóda zostane zachovaná. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies