Ovčí salašnícky údený syr sa zaradí medzi výrobky s ochrannou známkou únie
Ovčí salašnícky údený syr sa zaradí medzi "tradičné garantované špeciality" (TSG) a tento slovenský výrobok bude môcť odteraz používať ochrannú známku Európskej únie. Rozhodla o tom v pondelok Európska komisia.
Zaradením do tejto registračnej skupiny môžu vyrábať takýto syr viacerí producenti zo Slovenska, no jeho registrovaný typ výroby musí byť zachovaný - ovčie mlieko musí pochádzať z horských oblastí a musí sa dodržať aj tradičný spôsob údenia.
Únia dáva ochranné známky aj v ďalších dvoch skupinách, v prípade chráneného zemepisného označenia (PGI) a chráneného označenia pôvodu (PDO) sa na výrobok vzťahuje geografické obmedzenie výroby na určitý región.
Na udelenie registrácie čakajú v skupine špecialít aj ďalšie tradičné, na Slovensku vyrábané produkty: liptovská saláma, lovecká saláma, spišské párky, špekáčiky, ovčí hrudkový syr či bratislavský rožok.
Zdroj: TASR
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies