Počet obetí ničivých búrok na Balkáne stúpol na päť

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Počet obetí ničivých búrok na Balkáne stúpol na päť

ZÁHREB/ĽUBĽANA/SARAJEVO - Na najmenej päť sa zvýšil počet obetí prudkých búrok, ktoré sa v stredu prehnali Slovinskom, Chorvátskom a Bosnou a Hercegovinou.

slovakia

left justify in out

Tieto balkánske štáty v uplynulých dňoch čelili aj vlnám extrémnych horúčav. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP.

 

Popoludňajšia búrka priniesla do chorvátskej metropoly Záhreb a jeho okolia vietor, prudký dážď a vyvolala prívalové povodne. Spôsobila výpadky dodávok elektriny, zastavená musela byť mestská doprava a ulice zatarasili popadané stromy. Chorvátska polícia a miestne médiá uviedli, že najmenej štyroch ľudí — dvoch Záhrebe — zabili padajúce stromy.

 

 

Obrazok
Zdroj: TASR

V dôsledku silného vetra sa tam zrútil aj žeriav, žeriavnik pritom utrpel vážne zranenia. Záhrebská samospráva vo štvrtok upozornila obyvateľov mesta, aby sa vyhýbali tamojším parkom, keďže sa v nich nachádza množstvo vyvrátených stromov a na zemi ležia aj pretrhnuté elektrické káble. Starosta Záhrebu Tomislav Tomaševič označil stredajšiu búrku za "bezprecedentnú či už z hľadiska sily alebo rozsahu spôsobených škôd".

 

Podobnú situáciu hlásili aj v susednom Slovinsku, kde silný vietor lámal stromy a odnášal strechy. Verejnoprávna televízia informovala, že pri páde stromu v oblasti Bledského jazera prišla o život jedna osoba a ďalšia utrpela zranenia. Jednu obeť hlásili aj v bosnianskom regióne Brčko, príčinu úmrtia však tamojšie úrady neuviedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies