Etiópia vyhlásila pre násilie v Amhare výnimočný stav

NETKY.SK • 4 August 2023, 11:34 • 2 min
Etiópia vyhlásila pre násilie v Amhare výnimočný stav

NAIROBI - Etiópska vláda vyhlásila v piatok výnimočný stav po eskalácii násilia v regióne Amhara na severe krajiny, oznámil úrad tamojšieho premiéra Abiyu Ahmeda. Tento krok si ešte vyžaduje schválenie v parlamente.

slovakia

left justify in out

"Bolo nevyhnutné vyhlásiť výnimočný stav, pretože v súčasnej situácii je ťažké zvládnuť tento neprijateľný vývoj v medziach súčasne platného zákona," uviedol úrad vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Centrálnu vládu o pomoc požiadali regionálne orgány v Amhare po tom, čo sa tam vystupňovali potýčky medzi miestnymi ozbrojenými zložkami a regulárnou armádou. 

Obrazok
Zdroj: Notícias ao Minuto

Amhara je druhým najľudnatejším regiónom Etiópie, zmieta sa v nestabilite už od apríla tohto roka, keď vláda začala s odzbrojovaním tamojších bezpečnostných síl po skončení dvojročnej ničivej vojny v susednom regióne Tigraj.

 

Etiópske úrady sa vlani tiež pokúšali o rozpustenie neformálnych amharských milícií, známych pod názvom Fano. Tento týždeň sa objavili správy o bojoch v regióne Amhara po tom, čo členovia tamojších milícií zaútočili na jednotky armády a demonštranti zablokovali cesty. Pozastavené boli aj lety do dvoch turistami obľúbených miest Lalibela a Gondar. Nepokoje ovplyvnili aj prístup na internet v krajine.

Obrazok
Zdroj: Africa Rivista


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / AP Foto:
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies