Čo robí ingredienciu alebo jedlo takým drahým? Zvyčajne je to jeho vzácnosť či nedostupnosť.
Na kilogram získania korenia šafranu sa musíte „babrať“ až s 100 000 jeho kvetmi, hľuzovky sú vzácne, lebo si musia mimoriadne rozumieť s koreňmi stromov, pri ktorých rastú, kravky Wagyu sú špeciálne kŕmené, jeseter beluga, či tuniak modroplutvý sú ohrozené druhy. To všetko z nich robí najdrahšie komodity vo svete dnešnej gastro scény...
1. Hovädzie mäso Kobe
Kobe je špeciálny druh hovädzieho mäsa z dobytka Wagyu. Aby bolo kvalifikované ako hovädzie mäso Kobe, musí sa dobytok narodiť, chovať a spracúvať v japonskej prefektúre Hyogo na západe Japonska. Dobytok je kŕmený stravou bohatou na obilniny, čo prispieva k vyššiemu obsahu tuku a jemnej štruktúre. Aby mäso získalo označenie Kobe, musí mať vysokú tzv. mramorovú štruktúru a kvalitu mäsa. Tieto normy sú také prísne, že na trh sa ročne dostane len 3 000 až 4 000 kusov dobytka z Kobe! Pri takejto drahej bielkovine je najlepšie prenechať jej prípravu vyškoleným kulinárskym odborníkom! Za jeden stejk v reštaurácii zaplatíte od 130 až do 400 eur.
2. Biele hľuzovky
Biela hľuzovka je druh vyhľadávanej podzemnej huby s výraznou zemitou chuťou a vôňou podobnou cesnaku. Často sa podávajú s rizotom či cestovinami. Biele hľuzovky sa vyskytujú najmä v talianskom regióne Piemont, ako aj v niektorých častiach Chorvátska a Slovinska. Prečo sú však drahé? Kvôli spôsobu ich pestovania. Hľuzovky potrebujú na svoj rast špeciálny vzťah s koreňmi stromov. Huby pomáhajú stromom získavať vodu a minerálne látky, strom zasa kŕmi hľuzovky cukrom. Hľuzovky sú závislé aj od lesných živočíchov, ktoré ich konzumujú a šíria ich spóry na rozmnožovanie. Preto tá vzácnosť aj cena – za kilogram zaplatíte aj viac ako 300 eur.
3. Kaviár beluga
Kaviár je luxusná potravina, ktorá sa vyrába z ikier alebo vajíčok jesetera. Kaviár sa zvyčajne podáva ako predjedlo, najčastejšie na hriankach, často sa k nemu pridáva kyslá smotana, pažítka a citrón. Najdrahším druhom kaviáru je kaviár beluga, ktorý pochádza z jesetera beluga. Táto veľká ryba často váži takmer 600 kg, najväčšia zaznamenaná ryba vážila až 3 463 kg! Popularita kaviáru beluga je pre populáciu jeseterov nešťastná. Tento druh bol nadmerne lovený, čo viedlo k jeho zaradeniu na zoznam kriticky ohrozených druhov. To spôsobilo prudký nárast cien kaviáru. 100 gramov tejto lahôdky vás môže vyjsť na 600 až 1 000 eur.
4. Šafran
Keď sa povie – vzácny ako šafran – nie je to žiadna otrepaná fráza. Šafran je korenie, ktoré sa vyrába zo sušených tyčiniek kvetu šafranu. Má jedinečnú chuť a vôňu, ktorá sa často opisuje ako kvetinová, medová a mierne horká. Pestuje sa najmä v Iráne a je bežnou zložkou iránskych, marockých a indických jedál. Nájdete ju v receptoch na rizoto, paellu či bujabézu.
Šafran je hmotnostne najdrahšie korenie na svete, a to kvôli prácnemu procesu zberu. Každý kvet krokusu vytvára len tri vlákna šafranu a tie sa musia odstraňovať po jednom pomocou pinzety. Na získanie 1 kg korenia treba 100 000 kvetov, preto nečudo, že za kilogram šafranu si zaplatíte 8 000 – 11 000 eur.
5. Tuniak modroplutvý
Tuniak modroplutvý je veľmi cenený v Japonsku, kde je základom sushi a sashimi. Má bohatú maslovú chuť a jemnú štruktúru. Obľúbený je aj v iných krajinách, najmä medzi milovníkmi morských plodov a v špičkových reštauráciách. Táto popularita viedla k jeho nadmernému výlovu v Atlantickom, Tichom a Indickom oceáne a v súčasnosti patrí medzi ohrozené druhy. Aj preto sa mohlo stať, že tuniak modroplutvý s hmotnosťou 212 kg sa v januári 2023 na aukcii v Tokiu predal za 273 000 dolárov. To je v prepočte 1 287 dolárov za kilogram! V sushi reštaurácii môžu jednotlivé kusy tuniaka modroplutvého stáť od 10 do 80 eur.
6. Huby Matsutake
Huby Matsutake sú v japonskej kuchyni veľmi cenené a patria k najdrahším druhom húb na svete. Majú silnú zemitú vôňu a pevnú mäsitú štruktúru. Zbierajú sa na jeseň a môžu sa jesť surové alebo varené v rôznych jedlách, ako sú polievky, dusené jedlá a ryžové pokrmy. Tieto veľké huby možno nájsť aj v niektorých častiach Číny, Kórey a v severozápadnej oblasti Tichého oceánu v Spojených štátoch. Podobne ako hľuzovky sa nedajú ľahko vypestovať. Namiesto toho sa zbierajú z koreňov červených borovíc. Tieto špeciálne huby môžu stáť až 1 000 eur za kilogram!
7. Šunka Iberico
Šunka Iberico, známa aj ako Jamón Ibérico, je údená šunka, ktorá sa vyrába v Španielsku a Portugalsku. Má komplexnú orechovú chuť s nádychom bylín a korenia. Podáva sa v tenkých plátkoch a konzumuje sa samostatne, aby mohla vyniknúť jej chuť. Toto mäso sa vyrába z iberského prasaťa, ktorého mäso je známe svojou jedinečnou chuťou a štruktúrou. Tieto ošípané sa môžu voľne pohybovať, pričom ich strava je bohatá na žalude. Po spracovaní sa mäso nasolí, vysuší a nechá dozrieť až tri roky. Vzhľadom na čas potrebný na výrobu môže cena jedného stehna šunky Iberico (13 až 17 kg) stáť od 500 do 4 500 eur.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies