Bratislava-Slovenskí mlynári preferujú pre svoje výrobky domácu pšenicu a o ukrajinskú nemajú záujem
Medzi základné potraviny v slovenskej kuchyni patria zemiaky, vajcia, mlieko aj múka. Kvalitné obilie na spracovanie múky dopestúvajú šikovní poľnohospodári, ktorí sa rozhodli stále v tomto odbore podnikať a nepoľaviť. I keď sa tento rok žatva vydarila nad očakávanie, pšenice s výbornou kvalitou je pomenej.
Napriek žatve, ktorá sa zaradila medzi najlepšie za posledné desaťročie, sa naozaj kvalitnej potravinárskej pšenice urodilo menej. Uviedol to Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM). Vysokokvalitná pšenica je podľa neho pritom nevyhnutná na výrobu kvalitnej múky pre spotrebiteľov.
"Slovenskí mlynári napĺňajú silá slovenskou pšenicou, avšak zaznamenali sme situáciu, ktorá tu dlhšiu dobu nebola. Napriek výborným výsledkom žatvy z hľadiska výnosov na hektár, najvyššia kvalitatívna úroveň potravinárskej pšenice bola zožatá v menších objemoch ako v minulosti. V mnohých prípadoch dokonca potravinárska pšenica bude musieť byť pre svoju nízku kvalitu použitá ako kŕmna, keďže je nevhodná na výrobu múky," spresnil Lapšanský. Domáce mlyny žiadajú podľa neho predovšetkým slovenskú potravinársku pšenicu najvyššej kvality, označovanú triedou E a E+, takzvanú elitnú triedu.
Základným kritériom na rozdelenie pšenice do tried je obsah lepku, pričom do najvyššej triedy E a E+ je zaradená pšenica s obsahom lepku vyšším ako 28 %, respektíve 30 %. Tá je potrebná na výrobu múk s celoročne vyrovnanými parametrami nielen pre domácnosti, ale aj pre profesionálnych odberateľov, ktorí vyrábajú špeciálne zmesi pre pekárov, cukrárov a cestovinárov.
"Naše kvalitatívne očakávania z tohtoročnej žatvy boli aj na základe informácií od poľnohospodárov výrazne vyššie. Členovia Slovenskej spoločnosti mlynárov preferujú pre svoje výrobky slovenskú pšenicu a nemajú záujem o tú z Ukrajiny. A to napriek tomu, že Ukrajina len minulý týždeň ohlásila, že počas tohtoročnej žatvy dosiahla napriek vojnovej situácii vyššie úrody pšenice. Ak teda bude nevyhnutné, najvyššiu triedu pšenice budeme dopĺňať v okolitých krajinách EÚ, najmä však v Maďarsku, kde jej majú dostatok. Najradšej by sme však využili všetku domácu úrodu pšenice najvyššej kvality, to však závisí od záujmu poľnohospodárov predať ju domácim spracovateľom a nevyviezť ju mimo Slovenska," dodal Lapšanský.
Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska. Zamestnáva takmer 500 pracovníkov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies