Zinok patrí medzi esenciálne (nepostrádateľné) stopové prvky a v ľudskom organizme sa podieľa na podpore aktivity mnohých enzýmov. Môžeme ho nájsť predovšetkým v koži, kostiach a svaloch.
Pokiaľ ide o vnútorné orgány, zinok sa nachádza napríklad v očiach, obličkách, u mužov potom v semenníkoch a v prostate. Aj keď bol vplyv zinku objavený pomerne nedávno, jeho užitočnosť a význam je v dnešnej medicíne vysoko cenený.
Zinok v potravinách a strave
Zinok je prirodzená látka vyskytujúca sa v prírode a teda aj v potravinách. Medzi potraviny bohaté na zinok patria predovšetkým morské plody ako ustrice, homáre a kraby. Pokiaľ ide o potraviny vyskytujúce sa vo vnútrozemských oblastiach, nájdeme zinok napríklad v otrubách, pšeničných klíčkoch, tekvicových jadierkach. Zo živočíšnych produktov sú to vaječné žĺtka a kuracie a bravčové mäso.
Prečo je zinok užitočný
Zinok potrebujú bunky ľudského tela pre správne fungovanie. Je užitočný pre reprodukčnú a mozgovú činnosť, má pozitívny vplyv na posilňovanie imunity a v čase výskytu respiračných ochorení tak môže pomôcť skrátiť dobu ochorenia a znížiť potrebu preskripcie antibiotík (1). Zinok je pre naše telo dôležitý aj z dermatologického hľadiska a je základom pre zdravé vlasy, nechty a pleť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies