Autá v historickom centre Bratislavy

NETKY.SK • 7 September 2023, 20:30 • 2 min
Autá v historickom centre Bratislavy

Ako vyriešiť vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy? Téma štvrtého hackathonu od MIRRI SR je tu!

slovakia

left justify in out

Bratislava, 7. september 2023 - Dávame šancu šikovným a tvorivým IT nadšencom a odborníkom, aby priniesli inovatívne riešenia pre lepšie služby občanom. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) v spolupráci s Campus Cowork pokračuje v  realizácii  hackathonov z Plánu obnovy a odolnosti SR. V poradí už štvrté podujatie v rámci projektu Hacknime.to je zamerané na pomoc bratislavskému Starému Mestu. Tímy z celého Slovenska budú hľadať nové riešenia pre regulovaný vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy.  
„Hackathony sú jedinečnou príležitosťou, kde sa môžu tvoriví a talentovaní študenti, odborníci či IT nadšenci realizovať a priniesť nové riešenia a  pomôcť nám tak v oblasti digitalizácie. Najnovší hackathon bude zameraný na vytvorenie systému pre regulovaný vjazd vozidiel do historického centra Bratislavy. Som rád, že našu ponuku prijali IT tímy z celého Slovenska a teším sa na nápady a riešenia, s ktorými v rámci nášho hackathonu prídu,“ vyhlásil minister investícií a informatizácie Peter Balík, ktorý stál pri zrode hackathonov MIRRI SR v čase, keď na ministerstve viedol sekciu inovácií.  
MIRRI SR vlani vyhlásilo z plánu obnovy výzvu na témy hackathonov, na základe ktorej boli spomedzi prihlásených žiadostí vybrané tri regionálne samosprávy, pre ktoré ministerstvo do konca tohto roka zorganizuje hackathony a poskytne im tiež financie  na realizáciu víťazných riešení. 
Prvý regionálny hackhaton, do ktorého sa prihlásilo 18 tímov a viac ako 60 účastníkov, sa začína už zajtra 8. septembra v Bratislave. Sústredí sa na mestskú časť Staré Mesto a tému regulácie vjazdu vozidiel do historického centra. Prihlásení IT odborníci a nadšenci sa pokúsia svojimi nápadmi vytvoriť riešenie pre zjednotený systém na optimalizáciu povoľovaní vjazdu do historického centra Bratislavy vrátane infraštruktúry na zabezpečenie kontrolovaného vstupu. 

Obrazok
Zdroj: pixabay

„Historické centrum je klenotom Starého Mesta, patrí všetkým návštevníkom - domácim aj zahraničným turistom, ale aj rezidentom či majiteľom a majiteľkám gastro prevádzok, ktoré tiež tvoria prostredie pešej zóny. Nastaviť synergické fungovanie všetkých spomínaných aktérov v tomto výrazne špecifickom prostredí iba s najnutnejším počtom áut, ktoré nenarušia charakter pešej zóny, je pre nás výzvou. Záleží nám na moderných riešeniach, ktoré posúvajú kvalitu života v našej mestskej časti na úroveň európskych metropol. Veríme, že inovatívne nápady mladých programátorov nás k našej vízii posunú opäť bližšie,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava  - Staré Mesto Matej Vagač.
Víťazný tím má priniesť predovšetkým digitálne a moderné riešenie, samospráve aj užívateľom má šetriť čas a náklady. „Robíme všetko pre to, aby sme prinášali občanom aj samosprávam nové a inovatívne riešenia situácií, ktoré ovplyvňujú každodenný život. Digitálna éra prináša veľké množstvo príležitostí, ale aj výziev, ktorým budeme v najbližšom období ako spoločnosť čeliť. Štát musí byť v tejto veci garantom pripravenosti,“ uviedol štátny tajomník MIRRI SR pre informatizáciu Martin Bezek.
V októbri MIRRI SR zorganizuje v Prešove ďalší regionálny hackathon a to na tému Digitálne dvojča a v novembri v Trenčíne budú IT tímy hľadať inovatívne riešenia pre Systém riadenia investičných projektov. 
MIRRI SR zorganizovalo z plánu obnovy v spolupráci s Campus Cowork už tri hackhatony. V rámci pilotného hackathonu Hacknime dezinformácie zvíťazil projekt vzdelávacej aplikácie na zvyšovanie mediálnej gramotnosti a podporu kritického myslenia mladých ľudí. V druhom hackathone Seniori v digitálnom svete vyhrala aplikácia, ktorá má seniorov motivovať, aby zlepšovali svoje digitálne zručnosti. Tretí hackathon Moje dáta priniesol víťazstvo projektu, ktorý má pomôcť občanom a podnikateľom efektívne spravovať a využívať dostupné údaje z verejnej správy v rámci integrácie do projektu Manažment osobných údajov. Víťazné projekty z prvých dvoch hackathonov sú už v implementačnej fáze. Viac informácií na hacknime.to



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Zdroj: MIRRI SR, Foto: pixabay
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies