Slovensko je malá krajina s bohatými gastronomickými tradíciami. Ako sa odhodláte precestovať rôzne kúty Slovenska, vaše chuťové poháriky môžu zažiť skutočné hody – od chrumkavej husacinky v Slovenskom Grobe cez unikátne cibébové vína na Tokaji až po prvú slovenskú whisky na Spiši.
Vyberte sa v septembri objavovať rôzne chute a kulinárske tradície Slovenska a objavte čo ten ktorý kraj vo svete gastronómie ponúka.
Múzeum Oravakafe – Na Orave by ste možno hľadali všeličo, len nie najväčšiu mozaiku kávovníkových zŕn na svete. V útulnom domčeku v oravskej obci Krušetnica je zriadené pozoruhodné múzeum, spájajúce lásku k dobrej káve a umenie. Okrem unikátneho obrazu o rozlohe 107 m2 poskladaného z kávových zŕn tu nájdete množstvo výberových káv, ktoré si môžete kúpiť na domov, alebo ochutnať priamo v kaviarničke tohto čarovného prostredia. Nachádza sa tu tiež zbierka starých mlynčekov, kávovarov, hrnčekov, ktorá je vďaka svojej veľkosti ocenená certifikátom a uchádza sa o zápis do Guinessovej knihy rekordov.
V kráľovstve vín vo Svätom Jure – Malé Karpaty sú preslávené svojou vínnou históriou aj úspešnou súčasnosťou. Jeden z najkrajších vínnych zážitkov môžete uloviť v malebnom Svätom Jure, kde vinárstvo na vás dýcha na každom kroku. V tunajšom Vinocentre nájdete viac ako 90 vín od 20 svätojurských vinárov, priamo po stene Renesančného vinohradníckeho domu sa ťahá údajne najstarší vinič v meste. V priestoroch s nádychom z 15. storočia môžete ochutnať spontánne kvasené naturálne vína, obdivovať stáročné pivnice, zažiť koštovku s profesionálnym vinárom, pochutnať si na čerstvom chlebíku z tradičnej pece, či dať si koláčik v miestnom Čokokafé.
Na husacinu do Grobu! – Slovenský Grob a husacina už patria k sebe ako slnko a svetlo. Dedinka 25 kilometrov od Bratislavy je plná reštaurácií, krčmičiek so skvelou husacinou, ktorú symbolizuje aj obrovská zlatá hus na hlavnej ulici. Nájdete tu luxusné aj obyčajné podniky s touto chrumkavou dobrotou. V obci existuje oficiálny Cech husacinárov, ktorý pestuje túto chutnú tradíciu Grobu a združuje najlepšie tunajšie reštaurácie – Grobský dvor, Zelený dvor, Pivnica u Zlatej husi... Cech husacinárov bol Európskou komisiou vybraný ako najlepší projekt vo svojej oblasti.
Tokajská vínna cesta – Juhovýchod Slovenska ponúka ozaj výnimočné vína, aké neochutnáte nikde inde. Za svoje unikátne vlastnosti vďačia špecifickej tunajšej mikroklíme, sopečnému podložiu aj dlhým slnečným jeseniam s rannými mlhami, vďaka čomu sa tvoria cibéby – bobule hrozna napadnuté ušľachtilou plesňou. Skvelé tokajské môžete ochutnať napríklad vo Veľkej Bare s moderným komplexom, reštauráciou a labyrintom tufových pivníc.
Prvá slovenská whisky v Hniezdnom – Aj Spiš má svoje gastrounikáty. V obľúbenom areáli Nestville Park v dedinke Hniezdne môžete zavítať do remeselného pivovaru s reštauráciou, spoznať tunajšie čokoládové kráľovstvo, ochutnať dobroty, vyrobené priamo tu, dať si ľálku horúcej čokolády s výbornými pralinkami, ale aj zažiť prehliadku unikátneho liehovarníctva, kde sa vďaka tunajšej mimoriadne kvalitnej vode vyrába prvá slovenská whisky. Môžete tu tiež spoznať históriu remesiel, spojených s liehovarníctvom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies