Do zbierkového fondu Považskej galérie umenia pribudli desiatky diel

NETKY.SK • 4 Október 2023, 08:00 • 2 min
Do zbierkového fondu Považskej galérie umenia pribudli desiatky diel

ŽILINA - Do zbierkového fondu Považskej galérie umenia (PGU) v Žiline pribudlo v septembri 55 diel. Päť diel získala nákupom a 50 darom, informovala riaditeľka PGU Miroslava Sikorová.

slovakia

left justify in out

Kolekcia získaných diel je podľa nej výsledkom spolupráce a odbornej komunikácie s umelcami. "V mnohých prípadoch i dlhodobej, ktorá je nevyhnutnou podmienkou pre budovanie zbierky výtvarného umenia. Nesmierne si ceníme všetkých autorov a vlastníkov diel, ktorí sa rozhodli zbierku PGU rozšíriť. Osobitá vďaka patrí tým, ktorí sa diela rozhodli darovať. Týmto gestom vyjadrili dôveru voči PGU a rešpekt jej odbornému kreditu," podotkla.

 

Doplnila, že diela získané darom pochádzajú z umenia druhej polovice 20. storočia - od Vincenta Hložníka (dar manželov Heinerovcov z USA). A súčasného umenia - diela, ktoré do zbierky galérie venovali autori Rudolf Sikora, Peter Rónai a Ladislav Čarný. Hodnota akvizícií získaných darom v tomto roku je 174.750 eur, uviedla riaditeľka PGU.

Vincent Hložník - 100. výročie narodenia umelca
Vincent Hložník - 100. výročie narodenia umelca
Zdroj: PGU / Veronika Kubišová

Súčasťou tohoročnej kolekcie akvizícií sú aj diela získané nákupom od autorov Jaroslava Kyšu, Ivany Šátekovej, Emöke Vargovej, Petra Rónaia, Petra Pisára, Romana Galovského a Miroslava Nicza. PGU na ne získala finančné prostriedky vo výške 14.900 eur z Fondu na podporu umenia a nákup spolufinancoval zriaďovateľ galérie - Žilinský samosprávny kraj sumou 3760 eur, dodala riaditeľka Sikorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Pavol Ďurčo (archívna fotografia)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies