Donald Trump sa ponúkol na post dočasného predsedu Snemovne reprezentantov

NETKY.SK • 6 Október 2023, 09:30 • 2 min
Donald Trump sa ponúkol na post dočasného predsedu Snemovne reprezentantov

WASHINGTON - Americký exprezident Donald Trump ponúkol, že sa dočasne ujme funkcie predsedu americkej Snemovne reprezentantov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním na štvrtkové správy amerických médií.

slovakia

left justify in out

Doterajšieho predsedu Snemovne reprezentantov republikána Kevina McCarthyho kongresmani v utorok odvolali. Stalo sa tak prvýkrát v americkej histórii po "vzbure" poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorých rozhnevala McCarthyho spolupráca s Demokratickou stranou.


"Bol som požiadaný, aby som hovoril ako zjednotiteľ, pretože mám v Kongrese mnoho priateľov... Spýtali sa ma, či by som neuvažoval o prevzatí funkcie predsedu, kým nevyberú niekoho na dlhšie obdobie, pretože kandidujem na prezidenta," povedal Trump v rozhovore pre americkú televíziu Fox News.

 

Bývalá republikánska kongresmanka Barbara Comstocková pre televíziu CNN povedala, že Trump na túto funkciu nemá nárok, pretože je obvinený z trestných činov. "Bohužiaľ nepozná pravidlá snemovne, ktoré hovoria, že ak ste obžalovaný, nemôžete byť vo vedení snemovne," vysvetlila.

doterajší predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy
doterajší predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy
Zdroj: Reuters

Trump sa opätovne uchádza o nomináciu Republikánskej strany na prezidenta USA a na budúci rok v marci ho čaká súd vo Washingtone za pokus o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020.


Obvineniam čelí aj v americkom štáte Florida za neprimerané zaobchádzanie s utajovanými dokumentami a v Georgii pre pokus o zvrátenie výsledku volieb z roku 2020 v tomto štáte.


Trump v piatok na sociálnej sieti v súvislosti s hlasovaním o novom predsedovi Snemovne reprezentantovi vyjadril podporu republikánovi Jimovi Jordanovi, napísala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: CTV News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies