Nezamestnanosť v novembri ukazuje zotavenie po pandemickom šoku

NETKY.SK • 20 December 2023, 20:00 • 2 min
Nezamestnanosť v novembri ukazuje zotavenie po pandemickom šoku

BRATISLAVA - November priniesol pokles nezamestnanosti na úroveň pred pandémiou. Počet ľudí bez práce, ktorí sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, bol nižší ako počas predpandemického februára 2020. Rezort práce sa v oblasti služieb zamestnanosti sústreďoval na podporu obcí zasiahnutých nedávnym zemetrasením, ale aj na podporu sociálnej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku, v skratke PDU, je od januára tohto roka hlavný ukazovateľ nezamestnanosti, ktorý používa rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. V novembri PDU dosiahol úroveň 3,84 percenta, medzimesačne klesol o 6 stotín percentuálneho bodu. Je to najnižšia hodnota od januára 2021, odkedy rezort práce, sociálnych vecí a rodiny tento údaj eviduje.

Viac naznačuje vývoj počtu uchádzačov o zamestnanie, ako aj disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Analytik Inštitútu sociálnej politiky Matěj Bělín zhodnotil, že aj na základe úrovne týchto ukazovateľov je namieste usudzovať, že trh práce a aj ekonomika sa celkovo zotavili z pandemického šoku: „Obe hodnoty sú najnižšie od februára 2020, kedy slovenský trh práce nebol dotknutý pandemickými opatreniami. Taktiež údaje o zamestnanosti hovoria o pozitívnom vývoji trhu práce od odznenia pandémie. Údaje Eurostatu ukazujú, že v treťom štvrťroku 2023 sme dosahovali mieru zamestnanosti 77,4 %, čo prevyšuje súčasnú zamestnanosť v Európskej únii, ktorá dosahuje 75,5 % a aj slovenskú hodnotu z roku 2019, ktorá bola na úrovni 75,6 %. Reálne HDP tiež ukazuje nárast voči predpandemickým hodnotám.“

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš pozitívne vníma pokračujúce zlepšovanie situácie na trhu práce. Celému rezortu to podľa neho umožňuje venovať viac úsilia na pomoc ľuďom, ktorí čelia komplikovanej sociálnej a ekonomickej situácii. „Za pár týždňov sme vďaka nasadeniu reálne rozbehli projekt Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením. Spustili sme ho ešte v novembri a v decembri už nastúpili prví nezamestnaní do služieb obcí a pomáhajú s odstraňovaním škôd. Rovnako napredujeme aj v oblasti sociálnej ekonomiky. Vypočuli sme ľudí a už budúci rok obnovíme projekt Ľudia a hrady – krok k sociálnej ekonomike, ktorý bol v nedávnej minulosti nepochopiteľne utlmovaný. V rámci neho plánujeme podporiť 400 pracovných miest primárne pre znevýhodnené a zraniteľné osoby,“ povedal minister.

ilustračná foto
ilustračná foto
Zdroj: SITA / Getty Images

Do projektu Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením sa k 18.12.2023 zapojilo 36 obcí. Hlavným cieľom projektu je dotáciami podporiť vytvorenie pracovných miest zameraných na pomoc pri obnove poškodenej infraštruktúry, budov a ďalšieho verejného majetku. Prví uchádzači o zamestnanie začali pre obce pracovať už na začiatku decembra. Podieľajú sa na odpratávaní stavebného odpadu z poškodených verejných budov vrátane obecných úradov, škôlok, škôl, kultúrnych zariadení a pomáhajú s upratovacími prácami. Príslušné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny sa už s obcami dohodli na poskytnutí 337 764,24 EUR. „O projekt je veľký záujem, vyčlenené financie sme takmer úplne vyčerpali. Zo strany obcí sa stretávame s veľmi dobrou spätnou väzbou. V obciach Vyšný Hrabovec, Brusnica, Tokajík a Oľka v okrese Trebišov už od začiatku mesiaca pomáhajú tamojší nezamestnaní s upratovaním po zemetrasení. Starostovia sú vďační za rýchlu prípravu projektu a možnosť vytvoriť pracovné miesta priamo v obci. Podobné reakcie sme dostali aj od obcí v okrese Vranov nad Topľou a Humenné. Rýchla, dobre adresovaná pomoc je výsledkom efektívnej spolupráce medzi ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a ústredím a úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny,“ uzavrel generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

 

Viac o PDU

Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku označovaný skratkou PDU bol rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny určený za hlavný ukazovateľ vývoja nezamestnanosti od januára 2023. Nezamestnanosť je pomocou indikátora PDU vykazovaná na celoštátnej, krajskej a okresnej úrovni. Zároveň bude zachovaná kontinuita vo vykazovaní súčasného ukazovateľa Miera evidovanej nezamestnanosti (MEN) na celoštátnej a krajskej úrovni.
 
Jedným z viacerých benefitov nového ukazovateľa je detailnejšie sledovanie nezamestnanosti. K dispozícii sú údaje na úrovni obcí, ktoré predtým neexistovali. To pomáha nastavovať nástroje na podporu zamestnanosti adresnejšie so zreteľom na znižovanie rozdielov medzi regiónmi.

ilustračná foto
ilustračná foto
Zdroj: FinReport / Unsplash

Rezort práce pravidelne zverejňoval hodnoty indikátora PDU aj v roku 2022. Jeho vývoj kopíroval vývoj predošlého primárneho ukazovateľa, ktorým bola miera evidovanej nezamestnanosti (MEN). Pri metodike výpočtu nového ukazovateľa nezamestnanosti sa rezort práce inšpiroval metodikou sledovania nezamestnanosti v susednej Českej republike.

Odborníci z Inštitútu pre sociálnu politiku hovoria o pozitívach indikátora PDU. Vďaka využívaniu výlučne administratívnych údajov umožňuje podľa nich PDU presné a včasné monitorovanie nezamestnanosti aj pre menšie geografické celky vrátane okresov, miest a obcí. Prechod na ukazovateľ PDU okrem skvalitnenia monitorovania nezamestnanosti na okresnej úrovni pozitívne vplýva aj na dlhodobú kontinuitu v metodike sledovania nezamestnanosti, keďže PDU nie je ovplyvnený ani metodickými zmenami v harmonizovaných celoeurópskych výberových zisťovaniach.

 

Štatistika nezamestnanosti – november 2023:

  • PDU (Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku): 3,84 % (3,90 % v októbri 2023; 4,32 % v novembri 2022).
  • PU (Podiel uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku): 4,61 % (4,66 % v októbri 2023; 4,82 % v novembri 2022).
  • Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku: 139 915 (142 171 osôb v októbri 2023).
  • Počet absolventov stredných škôl, ktorí ukončili štúdium v roku 2023, v evidencii uchádzačov o zamestnanie:  4 564 (5 209 osôb v októbri 2023).
  • Počet absolventov vysokých škôl, ktorí ukončili štúdium v roku 2023, v evidencii uchádzačov o zamestnanie: 1 344 (1 760 osôb v októbri 2023).
  • Celkový počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie: 168 107 (169 726 v októbri 2023; 176 910 osôb v novembri 2022; 168 865 osôb vo februári 2020).
  • Na trhu práce sa umiestnilo 11 626 uchádzačov o zamestnanie (13 279 v októbri 2023).
  • Počet voľných pracovných miest: 82 507 (81 344 v októbri 2023). Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji – 32 737 miest, najmenej voľných miest bolo v Prešovskom kraji 2 710.
  • Počet voľných pracovných miest vhodných pre absolventov: 39 988.
  • Počet hromadných prepúšťaní nahlásených počas novembra 2023: 8

 

Viac štatistických údajov nájdete na: https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/nezamestnanost-mesacne-statistiky.html?page_id=1254



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MPSVR SR, Foto: Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies