Hoci sa astronauti uspokoja s lyofilizovanou kašou, plány na misie na Mars s posádkou znamenajú, že vedci musia vytvoriť chutnejšie a výživnejšie jedlá.
Vesmírna kaša je síce vhodná na krátke cesty, ale keďže NASA plánuje v najbližších desaťročiach vyslať misie s posádkou na Mesiac a Mars, je na vedcoch, aby našli lepšie riešenie. Inými slovami, pestovať potraviny vo vesmíre.
"Musíte myslieť na čas a hmotnosť. Mars je trojročná okružná cesta. Každý astronaut má na vesmírnej lodi k dispozícii približne 850 kg, a to vrátane všetkého jedla a výstroja!" hovorí vedúci projektu, profesor Sigfredo Fuentes. "Musíme nájsť spôsob, ako urobiť jedlo nielen zdravšie a chutnejšie, ale aj recyklovateľné, udržateľnejšie."
Problémy vznikajú aj vtedy, keď ľudia musia jesť stále to isté, dokonca aj malé striedanie podobných vecí. Štúdie ukazujú, že rozmanitosť stravy je pre astronautov veľmi dôležitá. Únava jedálneho lístka, najmä keď žijete v kovovej škatuli vznášajúcej sa v existenčnej tme, môže viesť k strate chuti do jedla, zmenšovaniu telesnej hmotnosti, nedostatku výživy a ďalším problémom.
Na vyriešenie tejto záhady tím z Melbournskej univerzity využíva otvorené robotické poľnohospodárske stroje nazývané farmboty a kombináciu digitálnych senzorov, umelej inteligencie a analýzy tváre na meranie toho, ako jedlo rastie v určitých podmienkach a ako mikrogravitácia ovplyvňuje náš zážitok z jeho konzumácie.
Každý farmbot môže byť naprogramovaný tak, aby zasadil semená, potom ich efektívne zavlažoval, zbieral úrodu, postrekoval proti chorobám a dokonca zaznamenával údaje, ako je teplota a rýchlosť rastu.
"Ide o to, aby bolo všetko automatizované pre dlhodobé misie," dodáva Fuentes. "Predstavte si inteligentnú chladničku vo vesmíre, kde sa všetko pestuje a získava z rastlín, dokonca aj také veci ako antibiotiká, lieky proti bolesti a plasty. V nej bude zabudovaný takzvaný E-nos, ktorý dokáže zistiť, keď sa zásoby minú, a potom začne automaticky pestovať potraviny a materiály. Astronauti nebudú musieť byť agronómovia - všetko je pokryté pomocou umelej inteligencie."
Tím sa dokonca zaoberá 3D tlačenými potravinami z organických materiálov, ako aj mikrokapsuláciou. "Teraz môžeme pomocou mikrokapsúl uvoľňovať rôzne príchute a každá vôňa alebo chuť sa vám dostane na jazyk v inom čase," uviedol Feuntes. Spoločnosť NASA si už nejaký čas uvedomuje výhody mikrokapsúl.
Ťažko povedať, kedy presne uvidíme plody práce tímu takpovediac vo vesmíre - medzihviezdna agronómia nie je niečo, čo by ste chceli uponáhľať - ale projekt má sedem rokov na zhromažďovanie svojich zistení a testovanie výkonnosti rôznych rastlín. To by malo byť v súlade s časovým plánom NASA - americká vládna agentúra chce vyslať misie s posádkou na Mars už v budúcom desaťročí.
Fuentes však tvrdí, že nejde len o výživu. "Jednou z rastlín, s ktorými pracujeme, sú jahody. Ich vôňa dokáže vyvolať emocionálnu odozvu, čo je pre astronautov veľmi dôležité... V tme jahody voňajú ako domov."
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies