Wall Street sa otriasa v základoch. Investori hľadajú útočisko po celom svete

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 10:00 • 2 min
Wall Street sa otriasa v základoch. Investori hľadajú útočisko po celom svete

LONDÝN - Globálni investori sa zameriavajú na európske aktíva a aktíva rozvíjajúcich sa trhov, aby sa chránili pred ďalšími turbulenciami v amerických akciách a dlhopisoch. Tvrdohlavá inflácia totiž spôsobuje prehodnocovanie stávok na načasovanie zníženia úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fedu.)

slovakia

left justify in out

Apríl bol na Wall Street neúspešný vzhľadom na akciový index S&P 500 (.SPX). Americké štátne dlhopisy zaznamenali najväčšiu mesačnú stratu od septembra. Správcovia peňazí teraz hľadajú spôsoby, ako obmedziť straty, ak sa trend nezvráti.

To by mohlo znamenať reštrukturalizáciu portfólií, ktoré boli roky zdvíhané bohato hodnotenými americkými akciami, uviedla Sonja Laudová, CIO  spoločnosti Legal & General Investment Management, ktorá spravuje zhruba 1,5 bilióna dolárov.

"Diverzifikácia bude v budúcnosti oveľa dôležitejšia," povedala a dodala, že LGIM neočakáva lepšie výnosy z globálnych akcií. Teraz uprednostňuje európske akcie pred akciami zo Spojených štátov.

Wall Street
Wall Street
Zdroj: nvestasi.kontan.co.id

Amelie Derambureová, senior manažérka viacerých aktív v spoločnosti Amundi, najväčšom správcovi aktív v Európe, uviedla, že stále očakáva dlhodobé zisky z amerických akcií, ale kúpili sa predajné opcie, ktoré majú slúžiť ako ochrana pred 10-percentným poklesom. Taktiež sa presunula časť hotovosti zo štátnych dlhopisov do dlhopisov eurozóny. Index S&P 500 v apríli klesol o 4,2 percenta.

Americké akcie poskytli od roku 2020 približne 80 percent cenového výnosu akciového indexu MSCI World v dolárovom vyjadrení, vypočítal Pictet Asset Management.

Skupina technologických akcií Magnificent Seven, zasiahnutá boomom umelej inteligencie, prispela v minulom roku viac ako 60 percentami k celkovému výnosu S&P.

Ale keďže inflácia poháňa očakávania, že Fed podrží náklady na pôžičky v USA na 23-ročnom maxime 5,25 - 5,5 percenta, alebo dokonca opäť zvýši, rastú náklady na stávkovanie na dlhodobé zisky z veľkých investícií do AI veľkých technologických spoločností v porovnaní s držbou hotovosti.

Wall Street
Wall Street
Zdroj: newskpf.blogspot.com

Prudký pokles akcií spoločnosti Meta (META.O), vlastníka Facebooku, v apríli poukázal na riziká, ktoré prináša nádej na hviezdne technologické zisky v prostredí, kde sadzby zostávajú vysoké. Až donedávna trhy očakávali, že Fed začne znižovať sadzby v júni.

Index S&P zostáva vysoko ocenený, s násobkom ceny k zisku takmer o 7 percentuálnych bodov vyšším ako európsky index Stoxx 600 (.STOXX).

Podľa investorov je index Stoxx atraktívny, pretože je zložený zo spoločností v tzv. hodnotových sektoroch, ako sú bankovníctvo a energetika, ktoré profitujú zo stabilného globálneho rastu, ale zvyčajne netrpia, keď sa zvýšia náklady na pôžičky.

"Zvyšujeme expozíciu voči Európe," povedal Luca Paolini, hlavný stratég spoločnosti Pictet Asset Management. "Všeobecný makroekonomický výhľad podporuje lacný, cyklický hodnotový trh."

Wall Street
Wall Street
Zdroj: tagar.id

Európsky správca fondov Carmignac v apríli znížil niektoré technologické podiely v USA a hľadal príležitosti bližšie k domovu, uviedol vedúci oddelenia krížových aktív skupiny Frederic Leroux.

"Diverzifikácia smerom k Európe dnes dáva veľký zmysel," povedal. "Zakaždým, keď príde nová vlna americkej inflácie, uvidíte veľký prepad v prípade Európy."

Mierna inflácia v eurozóne znamená, že Európska centrálna banka by mala 6. júna začať znižovať úrokové sadzby.

Ross Yarrow, výkonný riaditeľ pre americké akcie v investičnej banke Baird, uviedol, že globálni investori sa k americkým akciám stavajú väčšinou negatívne z dôvodu ich ocenenia. Podľa neho však vynikajúci rast výnosov pomohol Wall Street prekonať aj Európu v 12 z posledných 16 rokov.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: businessinsider.in

Index štátnych dlhopisov (.MERG0Q0) klesol v apríli o približne 2 percentá, čo je jeho najhorší mesiac od septembra.

Derambureová zo spoločnosti Amundi uviedla, že stále očakáva zníženie sadzieb zo strany Fedu, ale v posledných týždňoch doplnila zásoby štátnych dlhopisov eurozóny, aby počkala, "kým sa tento výpadok fixného príjmu v USA skončí".

Obchodníci očakávajú v tomto roku zníženie sadzieb v USA o 35 bázických bodov, ale v eurozóne, kde inflácia klesla bližšie k 2-percentnému cieľu ECB, o 65 bázických bodov.

Podľa stratégov spoločnosti Barclays nemusia štátne dlhopisy rásť ani vtedy, keď Fed zníži svoje sadzby, a to z dôvodu vysokého a rastúceho štátneho dlhu USA. Dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov však získavajú kupcov, keďže investori dúfajú v silný hospodársky rast v krajinách ako India, Indonézia a Vietnam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters / Naomi Rovnick, Foto: Wall Street / cronicaromana.net
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies