Prímerie v Gaze o krok bližšie k realite? Odkaz z Hamasu: Dohodu študujeme v pozitívnom duchu

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 12:50 • 2 min
Prímerie v Gaze o krok bližšie k realite? Odkaz z Hamasu: Dohodu študujeme v pozitívnom duchu

Palestínske hnutie Hamas v reakcii na najnovší návrh dohody o prímerí s Izraelom uviedlo, že čo najskôr vyšle delegáciu do Káhiry, aby pokračovala v rokovaniach.

slovakia

left justify in out

Vodca politického krídla Hamasu Ismáíl Haníja uviedol, že študujú návrh v pozitívnom duchu napriek predchádzajúcim vyhláseniam, že ho vníma skôr negatívne. Vo vyhlásení sa podľa agentúry AP neuvádza, kedy delegácia odcestuje. Turecko medzitým oznámilo, že úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom.

Hamas podľa tlačového vyhlásenia študuje prímerie navrhnuté sprostredkovateľským tímom, ktorého súčasťou je aj Egypt, v pozitívnom duchu. Haníja to povedal v telefonickom rozhovore šéfovi egyptskej spravodajskej služby Abbásovi Kamelovi. Zároveň ho ubezpečil, že vyjednávači Hamasu sa vrátia do Egypta čo najskôr, aby dokončili súčasné rozhovory.

Čelný predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán však predtým povedal, že postoj hnutia k súčasnej podobe dohody je negatívny. Tlačová služba Hamasu neskôr vydala podobné vyhlásenie. "Negatívny postoj neznamená, že rokovania boli zastavené," zdôraznilo však hnutie.

Návrh predpokladá zastavenie izraelských vojenských operácií a výmenu rukojemníkov unesených pri útoku Hamasu na izraelské územie 7. októbra minulého roka za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom.

Pásmo Gazy
Pásmo Gazy
Zdroj: Reuters / Hatem Khaled

Izraelská vláda dnes obvinila Hamas, že bráni dohode tým, že odmieta urobiť ústupky. Hovorkyňa vlády Raquel Karamsonová zopakovala, že Izrael sa napriek medzinárodnému odporu naďalej pripravuje na veľkú ofenzívu na Rafáh, mesto na juhu Pásma Gazy. V meste sa tiesni takmer 1,5 milióna Palestínčanov, z ktorých väčšina musela kvôli vojne utiecť, čo vyvoláva obavy z krviprelievania. Vojenská operácia v Rafáhu by podľa Hamasu znamenala kolaps rokovaní.

Hamas, ktorý prevzal moc v Pásme Gazy v roku 2007, požaduje, aby dohoda stanovila trvalé prímerie. Izrael to odmieta a trvá na tom, že chce pokračovať v ofenzíve, kým nedosiahne úplné víťazstvo nad hnutím.

Odveta za teroristický útok

Izrael vedie ofenzívu proti Hamasu v Pásme Gazy ako odvetu za jeho teroristický útok z októbra minulého roka, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí a 250 ďalších bolo zajatých. V novembri bola približne polovica z nich prepustená. Podľa Hamasu si izraelské vojenské operácie na palestínskych územiach vyžiadali viac ako 34 500 mŕtvych, z ktorých väčšinu tvorili civilisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: Politický vodca palestínskeho hnutia Hamas Ismáíl Haníja / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies