Cíti narcista ľútosť? Prezradíme vám ako funguje mozog násilníka

NETKY.SK • 12 Máj 2024, 15:30 • 2 min
Cíti narcista ľútosť? Prezradíme vám ako funguje mozog násilníka

Narcizmus často sprevádza nedostatok empatie a schopnosti cítiť ľútosť voči iným. Otázka, či cíti narcista ľútosť, vyvoláva záujem o neurologické a psychologické pozadie ich správania. Neuropsychologické štúdie naznačujú, že mozog narcistov má odlišnú aktivitu v oblastiach spojených s empatiou. Nedostatok ľútosti môže viesť k manipulatívnemu správaniu a ťažkostiam v osobných vzťahoch. Je dôležité pochopiť túto dynamiku a nájsť spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať.

slovakia

left justify in out

Narcizmus je charakteristika osobnosti, ktorá môže mať vážne dôsledky nielen pre jednotlivca, ale aj pre jeho okolie. Jedným z najčastejších rysov narcizmu je nedostatok empatie a schopnosti cítiť ľútosť. Preto sa často kladieme otázku: Cíti narcista ľútosť? A ak áno, akým spôsobom funguje ich mozog? V tomto článku preskúmame neurologické a psychologické aspekty, ktoré sú spojené s touto problematikou.

Neurologické základy

Neuropsychologické štúdie ukazujú, že ľudia s narcistickými tendenciami majú odlišnú aktivitu v mozgových oblastiach zodpovedných za empatiu a ľútosť. Napríklad funkčné magnetické rezonancie (fMRI) ukazujú, že u narcistov môže byť znížená aktivita v oblastiach mozgu, ako je prefrontálny kortex, ktorý je spojený s empatiou a súcitom. To môže vysvetľovať ich nedostatok schopnosti cítiť ľútosť voči ostatným.

foto: marriage.com
foto: marriage.com

Vyrovnanie s nedostatkom ľútosti

Pre ľudí, ktorí majú blízke vzťahy s narcistom, je dôležité si uvedomiť ich obmedzenú schopnosť cítiť ľútosť. To môže pomôcť minimalizovať zranenie, ktoré môžu spôsobiť ich manipulatívne správanie. Osoby, ktoré sú vystavené narcistickému správaniu, sa často musia naučiť hranice a sebaobranu, aby sa chránili pred emocionálnym vyčerpaním.
Internetový zdroj: Psych Central - How to Cope with a Lack of Empathy From Your Spouse

Cíti narcista ľútosť? Zdá sa, že nie v takej miere, ako by sme očakávali u človeka s normálnou emocionálnou kapacitou. Ich mozog môže mať odlišnú aktivitu v oblastiach zodpovedných za empatiu a súcit. Tento nedostatok empatie môže viesť k manipulatívnemu správaniu a problémom v interpersonalných vzťahoch. Pre ľudí, ktorí sú v kontakte s narcistom, je dôležité pochopiť ich obmedzenú schopnosť cítiť ľútosť a vyrovnať sa s ňou, aby sa mohli chrániť a udržať svoje zdravie emocionálne a psychické blaho.

Dôsledky v osobných vzťahoch

Nedostatok empatie a ľútosti môže mať vážne dôsledky v osobných vzťahoch narcistov. Ich partneri a blízki sa môžu cítiť ignorovaní, nepodporení a nechcení. Táto dynamika môže viesť k napätiam a rozbitiu vzťahu.

Hoci liečba narcizmu je často ťažká, existujú terapeutické prístupy, ktoré sa snažia pomôcť jednotlivcom s narcistickými tendenciami vyvinúť lepšiu schopnosť cítiť a prejavovať empatiu. Terapia môže pomôcť narcistom pochopiť ich vlastné emócie a naučiť sa lepšie komunikovať a súcitiť s potrebami ostatných.

Nedostatok schopnosti cítiť ľútosť môže viesť k manipulatívnemu správaniu narcistov. Namiesto toho, aby prejavili súcit, môžu sa snažiť využiť situáciu na získanie vlastných výhod alebo na vyvolanie ľútosti u ostatných, aby získali pozornosť a sympatiu.

foto: sequoiabehavioralhealth.org
foto: sequoiabehavioralhealth.org

Cíti narcista ľútosť? Odpoveď nie je jednoznačná, ale zdá sa, že ich schopnosť cítiť a prejavovať empatiu je obmedzená. Neuropsychologické štúdie naznačujú, že ich mozog môže mať odlišnú aktivitu v oblastiach zodpovedných za empatiu. Tento nedostatok empatie môže viesť k manipulatívnemu správaniu a problémom v osobných vzťahoch. Je dôležité pochopiť túto dynamiku a hľadať možnosti liečby a zlepšenia, aby sa vytvorili zdravšie a vyváženejšie vzťahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytsoday.com, healthline.com. titulná foto: exploringtherapy.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies