Luxus za mrežami. Pablo Escobar si postavil vlastné väzenie, kde organizoval aj divoké večierky

NETKY.SK • 11 Máj 2024, 09:00 • 2 min
Luxus za mrežami. Pablo Escobar si postavil vlastné väzenie, kde organizoval aj divoké večierky

Väznica, známa ako La Catedral, sa nepodobala žiadnej inej. Nachádza sa na kopci s výhľadom na mesto Medellín a bola postavená podľa Escobarových špecifikácií. Zariadenie zahŕňalo vybavenie ako futbalové ihrisko, bar, jacuzzi a dokonca aj vodopád.

slovakia

left justify in out

Pablo Escobar, neslávne známy drogový boss Medellínskeho kartelu, bol muž, ktorého meno sa stalo synonymom pre celosvetový obchod s kokaínom. Jeho zločinecké impérium mu prinieslo obrovské bohatstvo a moc, no zároveň z neho urobilo cieľ pre orgány činné v trestnom konaní na celom svete. Zvratom osudu sa Escobarovo uväznenie stalo rovnako kontroverzným a nezvyčajným ako jeho život v zločine.

Začiatkom 90. rokov sa kolumbijská vláda zúfalo snažila ukončiť vládu teroru a násilia, ktoré Escobar rozpútal. V prekvapivom kroku Escobar ponúkol, že sa vzdá, ale za svojich podmienok. Dohoda, ktorú uzavrel, bola bezprecedentná: bude slúžiť maximálne päť rokov a na oplátku ho kolumbijská vláda nevydá do Spojených štátov.

Väzenie alebo palác?

Väznica, známa ako La Catedral, sa nepodobala žiadnej inej. Nachádza sa na kopci s výhľadom na mesto Medellín a bola postavená podľa Escobarových špecifikácií. Zariadenie zahŕňalo vybavenie ako futbalové ihrisko, bar, jacuzzi a dokonca aj vodopád. Bol navrhnutý skôr na to, aby zabránil Escobarovým nepriateľom a chránil ho pred pokusmi o atentát, než aby ho držal v uzavretom priestore.

Escobarov život v La Catedral bol životom pohodlia a neustáleho vplyvu. Vlastnoručne si vybral svoje stráže, čím si zabezpečil lojalitu a kontrolu. Väzenie bolo vybavené luxusnými predmetmi, ako sú najmodernejšie televízory, chladničky a stereo zariadenia. Bolo hlásené, že Escobar nikdy nespal na rovnakom mieste viac ako dve po sebe idúce noci, pričom na večierky využíval neďaleké chatky a striedavo spal v každej z nich.

foto: Envigado Gay
foto: Envigado Gay

Pád La Catedral

Usporiadanie sa začalo rúcať, keď sa objavili správy, že Escobar nariadil mučenie a vraždu štyroch svojich poručíkov v múroch La Catedral. Kolumbijská vláda sa rozhodla premiestniť ho do štandardného väzenia, čo Escobar odmietol. 22. júla 1992, po vyše roku služby, Escobar unikol vopred naplánovanou cestou a rozkopal časť steny natretú slabým betónom.

Po jeho úteku nasledovalo masívne pátranie, ktoré viedla špeciálna jednotka vycvičená Delta Force Spojených štátov. Operácia bola intenzívna a neúprosná, čo nakoniec viedlo k Escobarovej smrti v decembri 1993.

Dnes je La Catedral ako bizarná poznámka pod čiarou v histórii trestného súdnictva. Slúži ako dôkaz sily, ktorú Escobar ovládal aj v zajatí, a zostáva symbolom zložitosti zaobchádzania s postavami, ako je on.

Život na úteku

Útek Pabla Escobara z La Catedral je dramatickou kapitolou jeho notoricky známeho životného príbehu. V noci 22. júla 1992 Escobar utiekol zo svojho luxusného väzenia, keď kolumbijská národná armáda obkľúčila zariadenie. Útek bol starostlivo naplánovaný; pri stavbe La Catedral dal Escobar do väzenia vybudovať únikovú cestu. Časť steny bola vymaľovaná slabým betónom, ktorý sa dal ľahko vykopnúť, čo mu umožnilo jednoducho odísť.

Pri jeho úteku zohrala významnú úlohu poloha La Catedral. Väzenie sa nachádzalo na kopci so strmou topografiou, čo sťažovalo vojenským alebo konkurenčným kartelom začatie útoku. Okrem toho sa hmla valila po šiestej hodine večer a zotrvala až do úsvitu, čo ešte viac komplikovalo akýkoľvek letecký útok.

Po úteku bol Escobar asi 17 mesiacov na úteku. Pátranie, ktoré nasledovalo, bolo intenzívne a zahŕňalo 600-člennú jednotku špeciálne vycvičenú Delta Force Spojených štátov s názvom Search Bloc a vedenú plukovníkom Hugom Martínezom. Toto neúnavné prenasledovanie nakoniec viedlo k Escobarovmu zániku v decembri 1993, čo znamenalo koniec jedného z najneslávnejších drogových bossov v histórii.

foto: Denník N
foto: Denník N

Vláda bez moci

Útek Pabla Escobara z La Catedral vyvolal silnú reakciu verejnosti a ešte viac ponížil kolumbijské úrady. Útek demonštroval Escobarov neustály vplyv a kontrolu, aj keď bol uväznený. Verejnosť bola pobúrená, keď sa dozvedela, že Escobar bol schopný pokračovať vo svojej trestnej činnosti zvnútra väzenia so spoluúčasťou dozorcov.

Udalosť zdiskreditovala politiku kolumbijskej vlády vyjednávania o kapitulácii, keďže sa ukázalo, že Escobar vedie súd so zločincami a plánuje zločiny zo svojej cely. Správy naznačovali, že počas prvých troch mesiacov zadržiavania dostal viac ako 300 neoprávnených návštev, vrátane mnohých od hľadaných zločincov.

Escobarova schopnosť vyjednávať podmienky s vládou, či už vo väzení alebo mimo neho, a jeho následný útek len zvýšili frustráciu verejnosti z neschopnosti vlády kontrolovať situáciu a udržiavať poriadok. Incident vyvolal diskusiu o účinnosti vládnych stratégií proti obchodovaniu s drogami a moci, ktorú majú drogoví bossovia ako Escobar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.grunge.com, allthatsinteresting.com, www.insidehook.com foto: GetYourGuide
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies