Ktoré baktérie požierajú cholesterol a chránia tak naše srdce?

NETKY.SK • 11 Máj 2024, 12:00 • 2 min
Ktoré baktérie požierajú cholesterol a chránia tak naše srdce?

LONDÝN – Podľa najnovšej štúdie majú niektoré baktérie v tráviacom trakte schopnosť požierať cholesterol. Tak chránia pred chorobami srdca. Výsledky skúmania boli uverejnené v Live Science.

slovakia

left justify in out

Vysoká diverzita črevných mikróbov zjavne súvisí so zníženým výskytom srdcovocievnych ochorení. Už v minulosti sa zistilo, že žalúdočný mikrobióm ľudí trpiacich na aterosklerózu či iné choroby srdca sa líši od mikrobiómu zdravých ľudí.
 
Výskumníci sa domnievali, že je to napojené na enzým IsmA, ktorý tvoria mikróby a dokáže rozkladať cholesterol. Ľudia, ktorým črevné baktérie vytvárajú enzým IsmA, majú nižší obsah cholesterolu v krvi ako tí, ktorým tento enzým chýba. Bolo však otázne, ktoré baktérie tento enzým vyrábajú.
 
Štúdia zverejnená v časopise Cell dokazuje, že práve baktérie rodu Oscillibacter rozkladajú cholesterol a ľudia, ktorí majú takýchto baktérií viac, majú nižšiu hladinu cholesterolu ako tí, ktorí ich majú menej.
 
Skúmali sa vzorky stolice a zamerali sa na mikrobiálnu DNA a metabolity, čiže vedľajšie produkty pri metabolizovaní cholesterolu. Výsledky sa porovnali s ukazovateľmi zdravia, ako napríklad hladinou cholesterolu v krvi či úrovňou triglyceritov.
 
Vedci použili algoritmus strojového učenia. Ten analyzoval vlastnosti génov na predpovedanie podoby proteínov, ktoré kódujú. Zistili, ktoré gény pravdepodobne metabolizujú cholesterol.
 
Podľa autorov štúdie by teoreticky malo byť možné upraviť tráviaci mikrobióm tak, aby sa zvýšilo metabolizovanie cholesterolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Live Science, Ilustračné foto: guiauniversitaria.mx
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies