Ženský a mužský mozog: Mylné predstavy a skutočnosť

NETKY.SK • 12 Máj 2024, 14:00 • 2 min
Ženský a mužský mozog: Mylné predstavy a skutočnosť

Pohlavné rozdiely sú mimoriadne jemné a premenlivé. Namiesto toho to, čo vyplynulo z veľkého množstva výskumov, je mozaika nespočetných mozgových atribútov, ktoré sa u všetkých jednotlivcov líšia jedinečnými vzormi. Medzi ženským a mužským mozgom je oveľa viac podobností ako rozdielov. Mozog je viac ako srdce a obličky než ako reprodukčné orgány.

slovakia

left justify in out

Mozog, jeho funkcie a rozdiely medzi ženským a mužským mozgom, dlho fascinovali vedcov aj laikov. Prekvapujúco však existuje množstvo mýtov a predsudkov týkajúcich sa tohto témy. Skutočnosť je oveľa komplikovanejšia a zaujímavejšia, než sa mnohí domnievajú. V tomto článku preskúmame rozdiely medzi mozgom mužov a žien na základe aktuálnych vedeckých poznatkov.

Pohlavné rozdiely sú mimoriadne jemné a premenlivé. Namiesto toho to, čo vyplynulo z veľkého množstva výskumov, je mozaika nespočetných mozgových atribútov, ktoré sa u všetkých jednotlivcov líšia jedinečnými vzormi. Medzi ženským a mužským mozgom je oveľa viac podobností ako rozdielov. Mozog je viac ako srdce a obličky než ako reprodukčné orgány.

Štruktúra mozgu a jeho veľkosť

Jedným z najčastejších mýtov je, že mužský mozog je väčší než ten ženský. Avšak, skutočnosť je o niečo zložitejšia.

Štúdie založené na MRI skenoch ukazujú, že celková hmotnosť mozgu je väčšia u mužov, ale táto rozdielnosť nie je taká výrazná, ako by sa mohlo zdať. Ďalšie štúdie sa zameriavajú na štruktúru mozgu a zistili, že ženy majú väčšiu proporcionalitu šedej hmoty, ktorá je spojená so spracovaním informácií, zatiaľ čo muži majú väčšiu proporcionalitu bielej hmoty, ktorá je spojená so spojovacími dráhami mozgu.

foto: Reuters
foto: Reuters

Funkčné rozdiely

Okrem rozdielov vo veľkosti a štruktúre mozgu existujú aj funkčné rozdiely. Napríklad, mnohé štúdie poukazujú na to, že ženský mozog má tendenciu byť efektívnejší pri multitaskingu a jemnejších motorických zručnostiach, zatiaľ čo muži majú často lepšie priestorové schopnosti a rýchlejšiu reakciu na zmeny v prostredí.

Vplyv hormónov a genetiky

Hormonálna a genetická regulácia má tiež značný vplyv na fungovanie mozgu. Estrogény a testosterón môžu ovplyvňovať nielen štruktúru mozgu, ale aj jeho funkcie, ako napríklad pamäť, náladu a sexuálnu orientáciu.

Štúdie na zvieratách aj ľuďoch ukazujú, že vývoj mozgu je ovplyvnený pohlavnými hormónmi v prenatalnom období a aj počas dospievania. Tieto hormonálne rozdiely môžu viesť k rozdielom v správaní a kognitívnych schopnostiach.

foto: neurospinesurgical.com
foto: neurospinesurgical.com

Kto je lepší?

Ženy majú viac spojení vľavo a vpravo cez dve polovice mozgu. To by im mohlo poskytnúť výhodu pri získavaní informácií z rôznych zdrojov a vyvodzovaní záverov. Ľavá polovica mozgu sa zaoberá logickým myslením a pravá je spojená s intuíciou.

Mozgy mužov majú viac spojení spredu dozadu, čo môže zvýšiť ich vnímanie. Môžu byť viac naladení na to, čo sa okolo nich deje, aby mohli konať. Muži majú silnejšie spojenie medzi oblasťami mozgu pre motorické a priestorové schopnosti. 

Magnetická rezonancia ukázala, že najväčšie rozdiely medzi pohlaviami boli väčšie množstvo šedej hmoty, ktorú ženy mali v hipokampe, čo je štruktúra, ktorá hrá úlohu v pamäti, a ľavý chvost, o ktorom sa predpokladá, že riadi naše komunikačné schopnosti. Verma zistila, že v ženských mozgoch je viac káblov v oblastiach spojených s pamäťou a sociálnym poznaním. Je teda prekvapujúce, že ženy majú tendenciu lepšie chápať, ako sa iní ľudia cítia, a vedieť, ako správne reagovať v sociálnych situáciách?

Nielenže by mohli nedávne zistenia zmeniť spôsob, akým vedci študujú mozog, ale tento výskum by mohol mať aj dôležité zdravotné prínosy, ako napríklad lepšia liečba porúch, ktoré postihujú jedno pohlavie viac ako druhé.

Aj keď existujú rozdiely medzi mozgom mužov a žien, nie je správne zjednodušovať ich do binárnych kategórií. Mozog je nesmierne komplexný orgán, ktorý je ovplyvnený mnohými faktormi, vrátane genetiky, hormónov, prostredia a skúseností.

Je dôležité rozumieť, že tieto rozdiely sú výsledkom interakcie medzi biológiou a prostredím a že neexistuje žiadny jednotný "ženský" alebo "mužský" mozog. Vedecký výskum nám pomáha lepšie pochopiť tieto rozdiely a ich vplyv na naše správanie, schopnosti a zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: childandfamilyblog.com, webmd.com. titulná foto: neurospinesurgical.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies