Indonézska sopka Ibu chrlí vysoký hustý oblak popola + VIDEO

NETKY.SK • 13 Máj 2024, 14:45 • 3 min
Indonézska sopka Ibu chrlí vysoký hustý oblak popola + VIDEO

JAKARTA - Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla. Asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5 000 metrov. Informáciu priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Sopečné otrasy sú stále intenzívne, takže je potenciál pre budúcu erupciu," upozornil Hendra Gunawan, šéf Centra pre vulkanológiu a geologické riziká. Sopka, ktorá má nadmorskú výšku 1 325 metrov, sa nachádza na severozápade ostrova Halmahera.

Centrum zvýšilo stupeň pohotovosti pre sopku z druhého na tretí v štvorstupňovej škále. Stalo sa tak po piatkovej erupcii. Rozširuje sa tak aj ohrozená oblasť, ktorú by mali obyvatelia opustiť. Miestne úrady zabezpečili evakuačné stany. Oficiálny príkaz na evakuáciu však zatiaľ nevydali.
 
Úrady odporučili obyvateľom a turistom, aby sa vyhli okruhu 5 kilometrov od krátera sopky Ibu. Na jej severnej strane žije v tomto okruhu viac ako 13 000 ľudí.  
 
Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na rozsiahlom súostroví v juhovýchodnej Ázii s veľkou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Na jej území sa nachádza až 120 aktívnych sopiek. Na tichomorskom "Ohnivom kruhu" sa totiž stretávajú tektonické platne.Tiahne sa od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: Sopka Ibu, Severné Moluky, Indonézia / independent.co.uk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies