Nová éra umelej inteligencie. Spoločnosť OpenAI predstavila revolučný model, ponúkne ho zadarmo

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 07:40 • 2 min
Nová éra umelej inteligencie. Spoločnosť OpenAI predstavila revolučný model, ponúkne ho zadarmo

Spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za chatbotom ChatGPT, vydáva nový generatívny model umelej inteligencie (AI) s názvom GPT-4o. Nový model je navrhnutý tak, aby používateľom priniesol najpokročilejšie schopnosti pri vytváraní a porozumení textu, obrázkov, zvukov a hlasov.

slovakia

left justify in out

Nový model je efektívnejší ako predchádzajúci a spoločnosť ho bude ponúkať zadarmo. Uviedla to technologická riaditeľka spoločnosti OpenAI Mira Murati.

Prečítal rozprávku, vyriešil rovnicu

Počas prezentácie výskumníci OpenAI predviedli nové schopnosti hlasového asistenta ChatGPT. V jednej z ukážok dokázal hlasový asistent čítať rozprávku na dobrú noc rôznymi hlasmi, emóciami a tónmi. V druhej ukážke využil svoje zrakové schopnosti na to, aby prešiel riešením matematickej rovnice napísanej na papieri.

Nový jazykový model vycvičený na obrovskom množstve údajov z internetu dokáže lepšie spracovať text a zvuk a pracovať s 50 jazykmi. Chatbot teraz môže napríklad komunikovať s používateľmi ľudským hlasom, prekladať medzi rôznymi jazykmi a spracovávať informácie z kamery smartfónu súčasne s hovorenými príkazmi.

Stáva sa tak konkurentom hlasových asistentov technologických gigantov, ako sú Alexa od Amazonu a Siri od Apple. Používatelia môžu s ChatGPT hovoriť a dostávať odpovede v reálnom čase bez oneskorenia, ale aj ho prerušiť, keď hovorí, čo sú vlastnosti realistickej konverzácie, ktoré hlasové chatboty s umelou inteligenciou doteraz nemali, ukázali výskumníci firmy.

Nevyhli sa problémom

Spoločnosť OpenAI uvedie svoj nový model na trh v najbližších dňoch. Používatelia, ktorí si predplatia služby firmy, dostanú vyššie kapacitné limity ako používatelia, ktorí za služby neplatia.

Agentúra Bloomberg upozornila, že pri prezentácii nového modelu sa vyskytlo niekoľko problémov. Pri rozprávaní výskumníkov bol často prerušovaný zvuk. Systém umelej inteligencie tiež prekvapil pozorovateľov, keď najprv inštruoval výskumníka pri riešení problému z algebry a potom povedal koketne znejúcim hlasom: "Páni, to máš ale super oblečenie."

 

Spoločnosť je pod tlakom

OpenAI je pod tlakom, aby rozšírila používateľskú základňu svojho ChatGPT, ktorý ohromil svet svojou schopnosťou vytvárať písaný obsah podobný ľudskému a vysokokvalitný softvérový kód.

Krátko po svojom spustení koncom roka 2022 bola ChatGPT vyhlásená za aplikáciu, ktorej sa podarilo najrýchlejšie dosiahnuť 100 miliónov mesačných používateľov. Podľa analytickej spoločnosti Similarweb však bola návštevnosť webovej stránky firmy v minulom roku ako na horskej dráhe a až teraz sa vracia na svoje maximum z mája 2023. Firma je tiež pod tlakom, aby rozšírila svoju používateľskú základňu.

OpenAI usporiadala konferenciu deň pred plánovanou výročnou vývojárskou konferenciou spoločnosti Google. Na tomto podujatí sa očakáva, že spoločnosť Google predstaví svoje vlastné nové funkcie súvisiace s umelou inteligenciou, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK, Foto: reuters.com (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies