Čína zaplavuje trh lacným tovarom, tvrdí Biden. Krajiny zvyšujú clá na elektromobily + VIDEO

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 17:40 • 3 min
Čína zaplavuje trh lacným tovarom, tvrdí Biden. Krajiny zvyšujú clá na elektromobily + VIDEO

Spojené štáty zvýšia clá na dovoz elektrických vozidiel z Číny z 25 na 100 percent. Oznámila to dnes administratíva amerického prezidenta Joea Bidena. Výrazne sa zvýšia aj clá na dovoz počítačových mikročipov, zdravotníckych výrobkov, niektorých výrobkov z ocele a hliníka a mnohých ďalších položiek. Clá na elektromobily a niektoré ďalšie tovary sa začnú uplatňovať tento rok, ale na ostatné tovary začnú platiť až neskôr, postupne v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

slovakia

left justify in out

Biden uviedol, že Čína zaplavuje svetový trh lacným tovarom, ktorého ceny umelo udržiava na nízkej úrovni. Svojím vyhlásením riskuje spor s Pekingom v roku volieb, keď sa snaží presvedčiť Američanov o správnosti svojej hospodárskej politiky. Práve v oblasti hospodárstva má Biden veľmi nízke preferencie.
 
Ako uviedol Biely dom, Biden zachová clá, ktoré už zaviedol jeho republikánsky predchodca Donald Trump. Zároveň zvýši ďalšie clá. Odvolal sa pritom na podľa neho neprijateľné riziká pre hospodársku bezpečnosť Spojených štátov. Podľa Bidena ho ohrozujú práve obchodné praktiky Číny, ktoré sú podľa amerického prezidenta nekalou konkurenciou.
 
Nové opatrenia sa dotknú dovozu čínskeho tovaru v hodnote približne 18 miliárd dolárov ročne. Spojené štáty vlani doviezli z Číny tovar v celkovej hodnote 427 miliárd dolárov a ich vývoz do Číny predstavoval 148 miliárd dolárov. Čína je po Spojených štátoch druhou najväčšou ekonomikou sveta.
 
Spojené štáty a Čína vedú od roku 2018 obchodnú vojnu a navzájom si ukladajú clá. Obchodný spor medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami rozkolísal finančné trhy a spomalil globálny hospodársky rast. Situácia sa čiastočne upokojila koncom roka 2019, keď Peking a Washington oznámili, že dosiahli prvú fázu obchodnej dohody. Spojené štáty obviňujú Čínu aj z nekalých obchodných praktík, nadmerných štátnych dotácií, trhových prekážok, krádeže duševného vlastníctva a núteného transferu technológií.

Bývalý prezident Donald Trump v rámci obchodnej vojny s Čínou zaviedol v rokoch 2018 a 2019 clá na čínsky dovoz v hodnote stoviek miliárd dolárov. Existujú však výnimky, medzi ktoré patria priemyselné komponenty, ako sú čerpadlá a elektromotory, niektoré automobilové súčiastky, chemikálie, bicykle a vysávače. Administratíva súčasného prezidenta Joea Bidena opakovane predĺžila colné výnimky na stovky kategórií čínskych výrobkov.
 
V roku 2018 Spojené štáty zaviedli 25-percentné clo na dovoz ocele a 10-percentné clo na dovoz hliníka. Trumpova administratíva tieto opatrenia odôvodnila tým, že dovoz týchto výrobkov ohrozuje hospodárstvo USA, a tým aj národnú bezpečnosť. Čína, ktorá je najväčším svetovým výrobcom ocele, v odvete za americké clá zaviedla dodatočné clá vo výške 15 až 25 percent na rôzne americké výrobky.
 
Svetová obchodná organizácia (WTO) v auguste minulého roka dospela k záveru, že clá, ktoré Čína zaviedla na dovoz zo Spojených štátov ako odvetu za americké clá na dovoz ocele a hliníka, porušujú medzinárodné obchodné pravidlá. Americký prezident Biden nedávno oznámil, že chce strojnásobiť clá uvalené na čínsku oceľ a hliník dovážané do Spojených štátov.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: NRC

Podľa census.gov predstavovala hodnota amerického vývozu do Číny v roku 2023 148 miliárd dolárov, zatiaľ čo z Číny sa do USA doviezol tovar v hodnote 427 miliárd dolárov. Spojené štáty by tak v obchode s Čínou dosiahli deficit 279 miliárd dolárov, čo je o 27 percent menej ako v roku 2022. Medzi hlavné produkty, ktoré Spojené štáty vyvážajú do Číny, patria sójové bôby, integrované obvody a ropa. Opačným smerom smerujú najčastejšie produkty do vysielacích zariadení, počítačových zariadení a súčiastok kancelárskych strojov.
 
Podľa minuloročného výpočtu spoločnosti HSBC Holdings sa však región juhovýchodnej Ázie stal pre Čínu najväčším vývozným trhom. Vývoz z Číny do Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa podľa 12-mesačného kĺzavého priemeru zvýšil na takmer 600 miliárd dolárov mesačne. Tým sa tento desaťčlenný blok dostal ďaleko pred USA a Európsku úniu.
 
Čína je dominantným hráčom v sektore batérií pre elektrické vozidlá a jej automobilový priemysel zaznamenal v posledných rokoch rýchly rast. Čínski výrobcovia elektrických vozidiel expandujú po celom svete, čo Američanov znepokojuje. Niekoľko amerických senátorov už vyzvalo na uvalenie embarga na dovoz lacných elektromobilov z Číny.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: elcarrocolombiano.com

Expanzia čínskych výrobcov elektromobilov znepokojuje aj Európsku úniu. Vlani preto začala vlastné vyšetrovanie čínskych dotácií na elektromobily. Ak Brusel dospeje k záveru, že Čína umelo udržiava nízke ceny elektrických vozidiel, mohol by zaviesť clá. Krajiny EÚ však nie sú v prístupe k Číne v tejto oblasti jednotné, napríklad Francúzsko presadzuje tvrdší prístup a Nemecko chce postupovať opatrnejšie.
 
Čínske elektrické vozidlá sú na európskom trhu približne dvakrát drahšie ako na domácom čínskom trhu. Ich cena je takmer rovnaká ako u európskej konkurencie, ale zvyčajne ponúkajú vyššiu výbavu. Čínski výrobcovia elektrických vozidiel tak využívajú vyššie zisky z predaja na európskom trhu na kompenzáciu strát z lacného predaja na domácom trhu, kde je konkurencia v sektore elektrických vozidiel tiež tvrdšia.
 
 
 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: merkur.de
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies