PRVÉ domáce a zahraničné REAKCIE na útok na premiéra Roberta Fica + VIDEÁ aj zo zahraničia + aktualizácie

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 16:55 • 6 min
PRVÉ domáce a zahraničné REAKCIE na útok na premiéra Roberta Fica + VIDEÁ aj zo zahraničia + aktualizácie

BRATISLAVA - Na streľbu, terčom ktorej sa dnes stal premiér Robert Fico, reagovalo popri slovenských predstaviteľoch aj zahraničie.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s útokom sa okamžite ozvali slovenskí politickí lídri a odsúdili ho.

„Atentát na predsedu vlády je ohrozením všetkého, čo doteraz zdobilo slovenskú demokraciu,“ reagoval Peter Pellegrini. „Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ napísal.

Atentát označil za bezprecedentné ohrozenie slovenskej demokracie. „Ak budeme iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach, a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujeme všetko, čo sme za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali," dodal.

"Som úplne šokovaná dnešným brutálnym a bezohľadným útokom na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý čo najdôraznejšie odsudzujem," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová v príspevku na X (Twitter).

Líder politickej opozície Michal Šimečka uviedol, že je "šokovaný a zdesený" streľbou na premiéra.

"Jednoznačne a dôrazne odsudzujeme akékoľvek násilie. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že sa tento hrozný čin čo najskôr objasní," uviedol Šimečka na X (Twitteri).

Podpredseda vlády Richard Raši z Hlasu hovorí, že útok na Roberta Fica je absolútne neakceptovateľný. „Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy.“
 
Čin na Instagrame odsúdila aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku odsúdilo streľbu na Roberta Fica. „Násilie nemá v našej spoločnosti miesto,“ napísalo v stanovisku s tým, že „tento hrozný čin predstavuje útok nielen na jednotlivca, ale aj na naše demokratické hodnoty a princípy“.

V stanovisku hovoria, že stoja pevne proti akýmkoľvek formám násilia a teroru.

„Vyzývame na dôkladné vyšetrenie tejto šokujúcej udalosti a zabezpečenie spravodlivosti. Naše myšlienky sú s rodinou a najbližšími Roberta Fica,“ uviedlo Zastúpenie EK na Slovensku.


V reakciách zo zahraničia predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová ostro odsúdila „podlý útok“ na premiéra Roberta Fica. „Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro.“

Zároveň dodala, že v týchto chvíľach myslí na premiéra Fica a jeho rodinu.

Predseda Európskej rady Charles Michel rovnako uviedol, že je šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po rokovaní vlády v Handlovej. „Nič a nikdy nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu,“ odkázal Michel.

K postreleniu sa vyjadril aj britský premiér Rishi Sunak, ktorý takisto vyjadril zdesenie nad „hroznými správami“. Bol šokovaný, keď počul túto hroznú správu. "Všetky naše myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou."

Násilie nemožno tolerovať, komentoval český premiér Petr Fiala streľbu na Roberta Fica. Správa o postrelení je podľa neho šokujúca, Ficovi želá, aby bol čo najskôr v poriadku.

„Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto,“ vyhlásil Fiala.

                                   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TASR, Foto: Robert Fico / SITA.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies