Londýn: Najobľúbenejšie miesto v Európe pre finančných investorov

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 11:20 • 2 min
Londýn: Najobľúbenejšie miesto v Európe pre finančných investorov

Londýn zostáva hlavným miestom predaja akcií kótovaných spoločností v Európe, keďže nedávny rad sekundárnych obchodov zatienil nedostatok počiatočných verejných ponúk akcií v Spojenom kráľovstve.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov zostavených agentúrou Bloomberg sa v Londýne v roku 2024 zatiaľ uskutočnili takéto ponuky akcií v hodnote 11,3 miliardy dolárov, čo je podľa údajov zostavených agentúrou Bloomberg skok o takmer 24 percent oproti predchádzajúcemu roku. Dokonca aj po zmeškaní rodiaceho sa oživenia IPO, objem predaja akcií v Londýne prevyšuje objem akejkoľvek inej európskej burzy.

Británia mala vlani najvyšší podiel na nových projektoch investícií do finančných služieb za desať rokov. Druhý bol Paríž, vyplýva z prieskumu spoločnosti EY.

Londýn si minulý rok zabezpečil 81 projektov priamych zahraničných investícií do finančných služieb, medziročne o 76 percenta viac. Bolo to viac ako dvojnásobok oproti Parížu, ktorý zaznamenal pokles o 11 percent.

Podľa prieskumu medzi 900 ľuďmi s rozhodovacou právomocou si francúzska metropola pomaly získava obľubu medzi investormi a v najbližších rokoch by mohla ohroziť dominanciu Londýna.

 

Prečo je Londýn atraktívny

Londýn si podľa EY udržiava silnú dôveru zahraničných investorov vďaka stabilite britského sektora finančných služieb.

Investori považujú Britániu za spoľahlivé miesto na podnikanie, aj keď Brexit a slabý výkon londýnskych akciových trhov vyvolali obavy o jeho konkurencieschopnosť.

Objem obchodovania sa v posledných rokoch prepadol. Podľa agentúry Bloomberg pripadajú na londýnsku burzu len zhruba 2 percentá z 12 miliárd dolárov získaných vlani z primárnych ponúk akcií. To je najnižší podiel za niekoľko desaťročí.

Celá Británia si vlani zabezpečila 108 projektov zo sektora finančných služieb, v roku 2022 ich bolo 76. Výrazne predstihla ďalšie európske destinácie, druhé Francúzsko získalo 39 projektov a tretie Nemecko 38.

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Bloomberg, Foto: Panoráma mesta Londýn / dezeen.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies