Povodne sužujú indický región Assam. Spôsobili ich najmä zosuvy pôdy po cyklóne Remal

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 18:16 • 2 min
Povodne sužujú indický región Assam. Spôsobili ich najmä zosuvy pôdy po cyklóne Remal

NAÍ DILLÍ - Búrky a zosuvy pôdy vyvolané dažďom, ktoré spustili po cyklóne Remal, zabili najmenej 32 ľudí a mnohých ďalších zranili v indickom Západnom Bengálsku a štyroch severovýchodných štátoch, informovali v utorok predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Prívalové dažde zasiahli v stredu po cyklóne Remal mnohé oblasti v Assame a Manipure. Podmáčanie, situácie podobné povodniam a zosuvy pôdy ovplyvnili bežný život tamojšej civilizácie. Cestná konektivita, elektrina a komunikačné zariadenia boli prerušené a ľudia v mnohých oblastiach boli premiestnení na bezpečnejšie miesta.

Podľa Ásamskeho štátneho úradu pre zvládanie katastrof (ASDMA) zasiahli povodne 41 000 ľudí v 8 okresoch Ásámu a jeden človek zomrel, zatiaľ čo dvaja ďalší sú nezvestní.

V troch okresoch v údolí Barak a Dima Hasao sa vyskytli silné dažde a búrky, ktoré spôsobili, že rieka Barak a jej prítoky tiekli nad úroveň nebezpečenstva.

obrazok
Žena naberá vodu v oblasti postihnutej povodňami po silných dažďoch po páde cyklónu Remal v okrese Nagaon, Assam, severovýchodná India, 29. mája 2024.
Zdroj: Xinhua / Str
obrazok
Dedinčan stojí v záplavovej vode po silných dažďoch po páde cyklónu Remal v okrese Nagaon, Assam, severovýchodná India, 29. mája 2024.
Zdroj: Xinhua / Str

Niekoľko pasažierov uviazlo po prerušení cestného spojenia v okrese Dima Hasao a cesta Haflong-Silchar bola úplne odstavená po tom, čo bol úsek v blízkosti Harangajao odplavený. Viaceré zosuvy pôdy zablokovali trasu Haflong-Harangajao, informovala tlačová agentúra PTI.

Bolo vydané varovanie proti cestovaniu v noci a na ceste Haflong-Harangajao, a taktiež bol obmedzený pohyb ťažkých vozidiel. Vlaková doprava cez hornatý úsek bola tiež zrušená alebo krátkodobo prerušená pre zosuvy pôdy.

Niekoľko nízko položených oblastí v okrese Golaghat bolo zaplavených po tom, čo rieka Dhansiri prekročila úroveň nebezpečenstva, a v okrese Sonitpur stúpla aj hladina vody v rieke Brahmaputra.

V Manipure zasiahli tisíce ľudí povodne spôsobené silnými dažďami. Vylievajúca sa rieka Imphal zaplavila niekoľko oblastí, pričom voda vnikla do stoviek domov a zasiahla niekoľko tisíc ľudí, ktorí sa následne uchýlili do neďalekých spoločenských sál, uviedli úradníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, India Today, Foto: Xinhua / Str
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies