Rožňavské múzeum predstaví výstavu unikátnych moodelov bicyklov

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 16:35 • 2 min
Rožňavské múzeum predstaví výstavu unikátnych moodelov bicyklov

ROŽŇAVA - V baníckom múzeu v Rožňave sa predstaví verejnosti výstava unikátnych modelov bicyklov zberateľa Jána Trulíka. Zbierka sa stala aj putovnou výstavou žiadanou aj v zahraničí a zapísala sa do Knihy slovenských rekordov. Bude dostupná od 11. júna v galérií Baníckeho múzea

slovakia

left justify in out

Majiteľ zbierky vyzbieral približne 100 kusov modelov vyrobených z jednoduchých modelov až po náročné vyhotovenia. "Na výstave bude možné vidieť modely bicyklov z kovu, dreva, porcelánu či dokonca zo skla," uviedol Trulík.

Každý model je z iného mesta a od iného výrobcu. V zbierke sa nachádza aj model od sochára Davida Whipa a kováča Hansa zo Salzburgu. "Autor výstavy prostredníctvom nej rovnako poukazuje i na fakt, že spojenie umeleckého dizajnu, techniky a pragmatickosti vytvára z bicykla nadčasový ekologický dopravný prostriedok," dodala Erika Hermélyi Gecelovská, manažérka kultúry múzea.

Vernisáž s názvom Na dvoch kolesách bude pre verejnosť dostupná do 27. septembra. Jej súčasťou bude i kostitras, bicykel s veľkým a malým kolesom vyrábaný v Anglicku od 19. storočia. Nachádza sa v zbierkovom fonde múzea. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: teraz.sk, Foto: teraz.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies