Kauza vývozu sôch z aténskeho Parthenónu do Británie

NETKY.SK • 4 Jún 2024, 19:45 • 2 min
Kauza vývozu sôch z aténskeho Parthenónu do Británie

Turecko poprelo, že by z čias Osmanskej ríše existovalo povolenie na vývoz sôch z aténskeho Parthenónu do Británie.

slovakia

left justify in out

Ide o nečakanú pomoc Turecka v dlhodobom spore o vlastníctvo medzi Gréckom a Britským múzeom. To vždy tvrdilo, že mramorové sochy získalo legálne.
 
Britské múzeum sa proti dlhodobým gréckym nárokom na navrátenie sôch odvezených na začiatku 19. storočia z najznámejšieho chrámu gréckej Akropoly bráni tým, že sochy legálne získalo od Thomasa Brucea, grófa z Elginu. Ten sochy údajne vyviezol na základe povolenia, ktoré dostal od osmanských úradov, pod ktoré vtedy Atény spadali.
 
Legálnosť povolenia Atény dlhodobo odporujú. Na rokovaní výboru UNESCO, ktorý sa zaoberá odcudzenými pamiatkami, potom grécke argumenty podporila aj vysoká predstaviteľka tureckého ministerstva kultúry Zeynep Bozová, uviedol dnes denník Kathimerini a ďalšie grécke médiá.
 
Podľa nej Turecko nemá v archívoch žiadny dokument, ktorý by povoľoval vývoz sôch z Parthenónu. „Myslím si, že aj z hľadiska vtedajšieho práva sa dá len ťažko hovoriť o legálnosti (vývozu sôch),“ uviedla turecká predstaviteľka.
 
Podobným dokumentom nedisponuje ani Britské múzeum. Existuje však dokument, ktorý je údajne talianskym prekladom povolenia na vývoz.

British Museum v Londýne
British Museum v Londýne
Zdroj: headout.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ČTK / Kathimerini, Foto: Parthenón / ecobnb.it
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies