Ďalšie 3 erupcie sopky Ibu. Vychrlila 5-kilometrový stĺp popola + VIDEÁ

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 08:23 • 5 min
Ďalšie 3 erupcie sopky Ibu. Vychrlila 5-kilometrový stĺp popola + VIDEÁ

JAKARTA - Sopka Ibu na východe Indonézie mala vo štvrtok tri erupcie, pričom podľa geologického úradu vychrlila lávu i stĺp popola do výšky piatich kilometrov, informuje AFP.

slovakia

left justify in out

Ibu, ktorá sa nachádza na ostrove Halmahera v provincii Severné Maluku, vybuchla vo štvrtok ráno krátko po 01.00 h miestneho času a potom ešte o 07.46 h a 08.11 h. Prvotná erupcia vyvrhla "vežu" popola do výšky viac ako 5 000 metrov.
 
Posledná erupcia trvala približne dve minúty a spôsobila stĺp popola, ktorý "bol pozorovaný približne 1 000 metrov nad vrcholom", uviedol vo vyhlásení vedúci geologického úradu.
 
Úrad odporučil obyvateľom a turistom, aby sa zdržiavali mimo uzavretej zóny vo vzdialenosti štyri až sedem kilometrov od krátera Ibu a aby si pri pobyte vonku zakrývali oči a ústa.
 
Tieto erupcie boli poslednými zo série obrovských výbuchov, ktoré v apríli prinútili úrady evakuovať viac ako pol tucta dedín.
 
Posledné erupcie nevyvolali žiadne nové príkazy na evakuáciu a na ostrove Halmahera, kde žije približne 700 000 ľudí, neboli bezprostredne hlásené žiadne obete ani škody.
 
Ibu je jednou z najaktívnejších indonézskych sopiek, na ktorej vlani zaznamenali viac ako 21 000 erupcií. V jej prípade naďalej platí úradmi vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy v štvorstupňovom systéme.
 
Indonézia, rozsiahly štát na súostroví, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu.
 
V apríli vybuchla hora Ruang v provincii Severné Sulawesi viac ako desaťkrát, čo prinútilo tisíce obyvateľov blízkych ostrovov k evakuácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: thejakartapost.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies